Alegeri parlamentare | Exit-poll la Digi24, la ora 21:00

Data actualizării: Data publicării:
vot

Primele estimări ale votului românilor pentru noul Parlament vor fi prezentate de Digi24. La ora 21:00, atunci când se închid secţiile de votare, Exit-poll-ul realizat de IRES va arătă primele cifre.

vot

Realizat la comanda Digi24, Exit-poll-ul IRES are două etape. Primele cifre, pe care telespectatorii le vor afla la ora 21:00, sunt opţiunile de vot ale alegătorilor culese de operatorii IRES până la ora 20:00. La ora 22.00, Digi24 va difuza estimările cu privire la votul alegătorilor înregistrat pe parcursul întregii zile, până la închiderea urnelor.

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES a fost acreditat de Biroul Electoral Central pentru efectuarea unei cercetări sociologice în ziua alegerilor parlamentare. O doua acreditare a fost acordată consorţiului format de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS si Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE. Rezultatele cercetării realizate de acesta vor fi prezentate de Antena3 şi site-ul Psnews.ro. Alte instituţii de sondare nu au mai fost acreditate.

RomâniaTV a anunţat că va prezenta primele estimări ale rezultatului votului, fără să precizeze însă de unde provine cercetarea sociologică sau cine face aceste estimări.

Așadar, duminică, de la 7 dimineața, românii sunt așteptați la secțiile de vot unde își au domiciliul. Digi24 va transmite informații proaspete din toată țara de la secțiile de vot pâna la ora 9.00 seara, când se închid urnele. Și tot atunci, Digi 24 vă va prezenta, în exclusivitate, primul exit-poll IRES.

Studiul, făcut la comanda televiziunii Digi24, surprinde modul în care au votat românii, pe baza propriilor declarații făcute la ieșirea din cabina de vot. Primele cifre, pe care le veți afla la ora 21:00, sunt estimari ale voturilor exprimate pâna la ora 20:00. Estimarile finale, ale voturilor date până la închiderea urnelor, vor veni în jurul orei 22:00.

Institututul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES - a fost acreditat de Biroul Electoral Central pentru efectuarea unei cercetări sociologice în ziua alegerilor parlamentare. Așadar, dacă vreți să aflați primele rezultate ale sondajului electoral făcut la ieșirea oamenilor de la vot rămâneți duminică pe Digi24.

„Ca să va daţi seama dacă operatorii noştri sunt cei autorizaţi de IRES, aceștia vor purta niște legitimaţii specifice. Ele au atât sigla IRES, cât şi sigla Dig24, conţin numele şi seria legitimaţiei, sunt ştampilate şi semnate de către directorul companiei. Pe de altă parte, fiecare dintre operatori va avea o tabletă pe care se vor aplica chestionarele. Chestionarele sunt transmise direct într-o bază de date, online se va face această transmisiune, de aceea avem şi posibilitatea să transmitem datele atât de repede, la ora 9:00 seara către postul dvs de ştiri”, a explicat Antonio Amuza, cercetător IRES.

„În total, în procesul exit-pollului vor fi angrenate 500 de persoane, dintre care 300 de operatori în 300 de secții eșantionate pentru a derula exit-poll-ul”, a precizat Ionuț Bagesc, cercetător IRES.

Exit-pollul realizat de IRES pentru Digi24 va fi prezentat în cadrul unei ediţii speciale-maraton moderate de Cosmin Prelipceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri