C. Pîrvulescu: Numirea viitorului premier s-ar putea tranșa la CCR

Data actualizării: Data publicării:
cristian pirvulescu-1

Curtea Constituțională ar putea fi chemată să arbitreze în cazul viitorului premier, dacă președintele refuză o eventuă nominalizare a lui Liviu Dragnea din partea PSD, spune politologul Cristian Pîrvulescu. Acesta vorbește și despre motivele pentru care șeful social-democraților ar putea viza funcția de prim-ministru.

Cristian Pîrvulescu spune că discuțiile pentru nominalizarea premierului ar putea dura mai mult decât de obicei.

Dacă PSD va avea majoritate absolută, ipoteză care pare mai puțin probabilă acum, atunci cu siguranță propunerea acestui partid va fi Liviu Dragnea. Știm că există o serie de probleme legale și morale privind această propunere, pentru că președintele Iohannis a afirmat că nu va delega funcția de a forma un viitor guvern unei persoane care este condamnată penal și are procese în desfășurare.

Pe de altă parte, se susține că nu ar exista niciun fel de problemă constituțională să fie numit Liviu Dragnea. Deci ne putem aștepta, dacă se merge pe o asemenea soluție, ca președintele să refuze și Curtea Constituțională să arbitreze încă o dată”, spune politologul.

Sau poate să existe o soluție moderată a PSD, care nu mai are o majoritate absolută și trebuie să negocieze cu președintele și să vină cu o altă propunere. Dar o altă propunere ar fi pentru Liviu Dragnea, ca politician care a avut un succes personal important, un eșec. Liviu Dragnea e oarecum forţat de conjunctură să facă tot posibilul pentru a ocupa funcția de prim-ministru și intrăm într-o situație destul de complicată legal și constituțional, în care președintele în care mai poate juca”, spune Cristian Pîrvulescu.

În opinia sa, viitorul cabinet va fi format din PSD și ALDE și sprijinit de UDMR.

„Pentru Liviu Dragnea e o miză politică mult prea importantă. Cine preia conducerea Guvernului devine informal şeful partidului și poate foarte ușor să se debaraseze de cel care rămâne formal șef al partidului”, explică politologul.

Președintele Klaus Iohannis poate juca, în acest context, „o partidă de șah foarte interesantă” plecând de la regulile constituționale. Șeful statului are posibilitatea de a cere ca anumite persoane să îndeplinească anumite condiții, arată Cristian Pîrvulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri