Klaus Iohannis: Îmi doresc formarea unui guvern „din prima”

Data publicării:
Klaus Iohannis, conferinte de presa - presidency (3)

Președintele Klaus Iohannis a evitat să spună răspicat dacă crede în varianta unui guvern de uniune națională, între PSD și PNL, dar a precizat că și-ar dori formarea unui guvern repede, nu o situație „în care apar tot felul de sensibilități”.

Șeful statului, aflat la Consiliul European, a comentat, la cererea jurnaliștilor români, declarația premierului Dacian Cioloș, care a declarat într-un interviu pentru hotnews.ro că nu ar intra la guvernare cu PSD.

„După alegeri e diferit față de înainte. Acum suntem în precampanie și campanie. După, vom avea o situație care reprezintă voința electoratului. Nu îmi doresc o situație în care apar tot felul de sensibilități și să nu reușim să formăm un guvern. Îmi doresc formarea unui guvern din prima și atunci vom negocia, vom discuta și vom vedea cine are majoritate, cine pe cine propune”, a declarat Klaus Iohannis.

„Personal, o să vă spun atunci când voi desemna o persoană în care variante cred”, a mai spus președintele, întrebat dacă vede posibil un guvern de uniune națională cu PSD și PNL.

Preşedintele a spus răspicat, în schimb, că l-ar vrea în fruntea Guvernului pe Dacian Cioloş şi după alegeri, dar că acest lucru depinde de partide. Klaus Iohannis a lămurit şi dezbaterea legată de intrarea premierului într-un partid. Şeful statului nu consideră că acesta ar putea rămâne independent politic.

„Un premier politic, în accepțiunea mea, este un premier asumat clar de un partid sau de o coaliție de partide. Pe mine, sincer, nu mă interesează deloc dacă este membru cu carnet sau nu este membru cu carnet. Asta este problema partidului și a relației între partid și persoana respectivă. Nu e rolul președintelui să intre să verifice dacă și-a plătit cotizația. Nici nu mă interesează. Mă interesează asumarea politică. Dacă o persoană este asumată politic de un partid sau de o coaliție de partide, atunci, după părerea mea, este un premier politic”, a repetat șeful statului.

„Dacian Cioloș sigur că este o variantă bună de premier. Dacă un an de zile a fost bun și eu l-am desemnat, cum să nu fie bun și în continuare? Repet: această desemnare va depinde de partide, dacă partidele își asumă această propunere. Știți că sunt întâlniri pe care le face președintele cu partidele după alegeri. Dacă acolo vin partide și spun: noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloș, atunci consider că este o propunere politică și voi ține cont foarte serios de această propunere”, a explicat Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri