Mai multe secții de vot pentru românii din R. Moldova

Data publicării:
Stampila de vot Craiova 16 noiembrie 2014 / Badea Remus
Stampila de vot Craiova 16 noiembrie 2014 / Badea Remus

Românii cu drept de vot din Republica Moldova vor avea la dispoziţie mai multe secţii de votare la alegerile de duminică decât au avut la scrutinul prezidenţial de acum doi ani. De asemenea, peste Prut a fost trimis un număr record de buletine de vot: 87.500. Ca să poată vota, cetăţenii români au nevoie de actul de identitate, dar şi de documentele care dovedesc reşedinţa moldovenească.

Într-un interviu acordat Digi24, ambasadorul României la Chişinău asigură că alegerile de duminică se vor desfăşura în condiţii foarte bune în Republica Moldova.

„În Republica Moldova, pentru alegerile din 11 decembrie, vom organiza 35 de secţii de vot, dintre care doar 12 secţii sunt în oraşul Chişinău. De notat că, la alegerile precedente, în Republica Moldova au fost organizate 21 de secţii de vot. Am încercat să învăţăm din experienţele trecutului şi, totodată, am estimat o creştere uşoară a celor care se vor prezenta la vot, pe baza dinamicii naturale legate de sporirea interesului celor din Republica Moldova, care beneficiază şi de cetăţenia română, pentru exercitarea dreptului de vot în România”, a precizat ambasadorul Daniel Ioniță.

Oficialul a declarat că toate secțiile de vot din Chișinău vor fi situate într-un perimetru de doi kilometri. 

„Din cele 12 secţii de vot pe care le vom organiza în municipiul Chişinău, pe lângă cele tradiţionale din Ambasada României, de la Consulatul General al României sau de la ICR, am încercat şi am reuşit să identificăm locaţii situate în zona hipercentrală, astfel încât toţi cei care vor dori să voteze să poată vota în condiţii civilizate. Toate secţiile de vot din Chişinău sunt situate într-un perimetru, într-un cerc cu raza de maximum doi kilometri, astfel încât de la o secţie la alta - în condiţiile în care la una din secţii vom avea aglomeraţie - cetăţenii să se poată deplasa uşor, fără să fie nevoie de mijloace de transport în comun”, a spus ambasadorul României în Republica Moldova. 

Românii din diaspora au putut vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 11 decembrie, această modalitate de exprimare a votului fiind o premieră în procesul electoral din România. Însă, participarea la acest vot a fost dezamăgitoare. 

Dintre românii care au optat pentru votul prin corespondență, doar jumătate şi-au înregistrat voturile la biroul pentru diaspora. Până la miezul nopţii, poşta română a primit 4.561 de plicuri de la românii înscrişi în registrul electronic. Asta deşi aproape 9.000 de cetăţeni au solicitat să primească buletinele de vot prin poştă. În Spania, de exemplu, au fost trimise aproape 2.800 de plicuri, dar s-au întors doar puţin peste 700.

Românii din diaspora îşi mai pot alege parlamentarii pe 11 decembrie, direct în cele 417 secţii de votare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri