Spania | 53 de secţii de votare pentru români

Data publicării:
stampila vot buletin roaep

În Spania au fost amenajate 53 de secţii de votare pentru alegerile de duminică. În această ţară, trăieşte a doua mare comunitate de români, după cea din Italia. Diplomaţii români din statul iberic speră ca procesul de votare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Într-un interviu acordat Digi24, ambasadoarea României la Madrid a mărturisit că şi-ar fi dorit ca în registrul electoral să se fi înscris mai mulţi români.

La solicitarea ambasadei şi a oficiilor consulare din Spania s-au înfiinţat 53 de secţii de vot pe teritoriul Spaniei. Atât eu, cât şi colegii de la celelalte oficii consulare putem spune că ne dăm toată silinţa ca aceste alegeri să fie bine organizate. Însă din păcate, trebuie să constatăm că s-au înscris doar 1.013 cetăţeni cu domiciul sau reşedinţă în Spania pentru votul la secţie şi 2.794 pentru votul prin corespondenţă. Ne dăm silinţa ca organizarea logistică să fie impecabilă, pentru că revine în organizarea misiunii diplomatice de la Madrid şi a oficialilor consulare din Spania faptul că legislaţia din acest an e îmbogăţită, vine cu nişte elemente noi, cu siguranţă vor conduce la o fluidizarea a votului cetăţenilor români din Spania”, a precizat ambasadoarea României la Madrid, Gabriela Dancău.

Românii din diaspora au putut vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 11 decembrie, această modalitate de exprimare a votului fiind o premieră în procesul electoral din România. Însă, participarea la acest vot a fost dezamăgitoare. 

Dintre românii care au optat pentru votul prin corespondență, doar jumătate şi-au înregistrat voturile la biroul pentru diaspora. Până la miezul nopţii, poşta română a primit 4.561 de plicuri de la românii înscrişi în registrul electronic. Asta deşi aproape 9.000 de cetăţeni au solicitat să primească buletinele de vot prin poştă. În Spania, de exemplu, au fost trimise aproape 2.800 de plicuri, dar s-au întors doar puţin peste 700.

Românii din diaspora îşi mai pot alege parlamentarii pe 11 decembrie, direct în cele 417 secţii de votare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri