Tu ce vrei să schimbi în România? Ionuţ Bădescu: Plata medicilor ar trebui să fie pe criterii de performanță

Data actualizării: Data publicării:
medic

Au plecat milioane de români din ţară şi printre ei mulţi specialişti, mulţi ingineri, mulţi profesori, muncitori şi bineînţeles, medici. Au învăţat gratuit mulţi dintre ei în universităţile din ţară, dar sistemul nu a reuşit să îi păstreze. Ştim cu toţii principalele motive: condiţiile din spitale şi salariile mici.

Fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de infrastructură, educaţie sau alte domenii telespectatorii Digi24 vor lideri responsabili, eficienţi şi,nu în ultimul rând, să nu uite că ei sunt în slujba oamenilor, şi nu invers. Că au primit de la cetăţeni ceva extrem de important: voturile lor. Adică încrederea lor. Ionuţ Bădescu este unul dintre medicii, care au ales să plece din România. În 2010, a ajuns în Marea Britanie, să-şi termine acolo specializarea în cardiologie. E drept, avea un salariu mic aici în ţară, dar nu acesta a fost principalul motiv al plecării. Ne spune imediat de ce n-a mai stat în România. Şi poate înţelegem ce l-ar putea face să vrea să se întoarcă.

Ionuţ Bădescu, medic cardiolog: “Am fost mai degrabă dezamăgit de condiţiile proaste de muncă, cât şi de pregătirea medicală deficitară din perioada rezidenţiatului. Îmi amintesc, de exemplu, cu tristeţe de irelevanţa materiei studiate pentru rezidenţiat, de lipsa medicamentelor, cât şi de atenţiile care încercau să îmi fie oferite de către pacienţi. Toate aceste lucruri m-au pus în situaţii dificile, ajungând până la a-mi fi ruşine de profesia pe care o practicam.

Cred că, în primul rând, ar fi necesară creşterea salariului de bază al medicilor. Cred de asemenea că ar trebui introdusă şi plata medicilor pe criterii de performanţă. De asemenea, sunt foarte multe posturi deficitare care sunt încă blocate şi ar fi necesară scoaterea lor la concurs, alături de restructurarea concursului de rezidenţiat.

Aş recomanda modelul britanic de pregătire ca model de specializare de urmat. În final, ar trebui şi accelerate accesarea fondurilor europene. Acest lucru ar determina creşterea investiţiilor în infrastructură sanitară ceea ce ar spori, ar îmbunătăţi condiţiile de muncă şi ar oferi un considerent în plus pentru a rămâne în ţară. Mai presus de toate este necesară schimbarea mentalităţii colective faţă de o profesie nobilă, care necesită o perioadă de pregătire îndelungată şi care e asociată cu responsabilităţi crescute, adesea fiind nevoiţi să luăm decizii de viaţă sau de moarte.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri