ANALIZĂ: De ce s-a schimbat tonul discursului lui K. Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit săptămâna trecută despre normalizare, ceea ce indică o schimbare a tonului discursului prezidenţial, de la categoric la defensiv, afirmă politologul Cristian Pîrvulescu. Potrivit acestuia, şeful statului se gândeşte cel mai probabil la o nouă candidatură, iar acum îşi joacă respectiva carte.

"Presiunea publică a scăzut, riscurile par să nu mai existe. După ce s-a consumat protestul, lucrurile pot reveni la normal. Asta a sugerat şi Iohannis, când a vorbit despre normalizare săptămâna trecută. Am observat o evoluţie interesantă a discursului preşedintelui. De la cel categoric, la normalizare. Constatăm că a făcut nişte paşi înapoi. Acceptă că majoritatea e suficient de puternică.

Probabil preşedintele evaluează raportul de forţe de pe scena politică si constată că nu prea sunt şanse să echilibreze raportul de forţe. Odată ce presiunea străzii s-a diminuat, şi şansele preşedintelui de a schimba raportul de forţe au scăzut. PSD arată că poate să mobilizeze şi în pieţe. E în situaţia în care trebuie să se replieze, dar orice repliere ar putea să-i fie fatală în confruntarea cu adversarii. În raport cu 2018, care va fi folosit puternic ca simbol al unităţii, iar preşedintele va fi pus în defensivă, şi în raport cu 2019, când România ar trebui să aibă preşedinţia UE şi în care vor fi alegeri prezidenţiale. Preşedintele se gândeşte cel mai probabil la o nouă candidatură. Acum şi-o joacă.

Preşedintele pare să aibă sprijinul instituţiilor europene, dar acest sprijin nu e suficient. A crede că vor da înapoi şi că nu vor trece prevederile din OUG 13 mi se pare o naivitate. Vă dau 3 argumente. Poziţia anumitor lideri PSD, ALDE, UDMR, a doua - mobilizarea de către aleşii locali a clientelei PSD pentru a dovedi că există voinţă şi inexistenţa dezbaterii în partidele care susţin acest lucru.

Preşedintele e deja în defensivă şi nu mai are foarte multe argumente. CCR îi limitează foarte mult marja de manevră. Declaraţia preşedintelui vine după decizia CCR, care joacă într-un anume fel. E o instituţie politică, pentru că rolul ei aşa a fost gândit", a explicat politologul Cristian Pîrvulescu, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri