Bugetul și scrisoarea lui Iohannis, discutate la Parlament după ora 19:00

Data actualizării: Data publicării:
dragnea parlament_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţa Birourilor Permanente reunite pentru a repartiza comisiilor de specialitate proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, precum şi scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis în privinţa declanşării referendumului pe justiţie va avea loc vineri seara, în jurul orei 19.00, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu.

dragnea parlament_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Birouri Permanente Reunite vor fi astăzi (vineri – n.r.), noi estimăm în jurul orei 19.00. Şedinţa de Guvern pe buget durează în jur de cinci ore”, a afirmat deputatul PSD.

De asemenea, întrebat dacă scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis privind referendumul pe justiţie va fi pe ordinea de zi, social-democratul a răspuns afirmativ. 

Citiți și:  Iohannis pentru Grindeanu: „Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”

Şedinţa Guvernului de vineri, în care urmează să fie adoptat proiectul bugetului pe anul 2017, a fost amânată pentru o oră. Programată iniţial la ora 13.00, şedinţa va începe la ora 14.00. Surse guvernamentale spun că încă se lucrează la proiectul de buget.

Proiectul de împărţire a banilor a fost terminat noaptea trecută, iar faţă de prima variantă, s-a ţinut cont de criticile preşedintelui PSD - bugetele alocate Administraţiei Prezidenţială şi Serviciului Român de Informaţii au fost micşorate considerabil.

Aleşii din opoziţie au deja pregătite amendamente privind proiectul de buget. Au la dispoziţie 48 de de ore să le depună. În contextul controversatelor ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal, multe dintre amendamente se referă la situaţia penitenciarelor.

program buget

Ministerul de Finanţe a publicat, noaptea trecută, şi execuţia bugetului general consolidat pe 2016. Datele confirmă lipsa din încasări a celor peste 10 miliarde de lei, reclamată de social-democraţi.

Astfel, anul trecut, în vistieria statului au intrat 223 miliarde 700 de mii de lei, cu 11 miliarde şi jumătate mai puţin decât estimaseră autorităţile. Este un rezultat negativ cauzat în primul rând de sumele mai mici atrase de la UE. În acelaşi timp, s-au redus şi încasările din TVA, cu aproape 5 miliarde şi jumătate de lei, o evoluţie totuşi firească după ce cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20% în 2016. E drept, au venit mai mulţi bani din impozitul pe profit şi pe venit, dar şi din contribuţiile de asigurări. Per total, bugetul pe anul trecut a înregistrat un deficit de 2,41% din PIB, sub limita de 3% impusă de tratatul comunitar.

Bugetul general consolidat în 2016

Venituri: au scăzut cu 11,52 mld. lei

Fonduri europene: au scăzut cu 16,2 miliarde de lei

TVA: au scăzut cu 5,45 miliarde de lei

Contribuţii de asigurări: au crescut cu 3,65 mld. lei

(surse: Digi24, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri