Ce este „democratura”

Data actualizării: Data publicării:
cartarescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a explicat, la Digi24, ce înseamnă termenul de „democratură” şi de ce a devenit „un nou trend în ceea ce se întâmplă geopolitic în lume”.

Invitat la emisiunea „În fața ta”, Mircea Cărtărescu a vorbit despre ţările care tind să păstreze o anumită faţadă de democraţie şi care, de fapt, ascund o dictatură.

„Termenul de „democratură” apare din ce în ce mai des în discuţiile despre ceea ce se întâmplă în momentul acesta în lume. Şi anume, din constatarea că unele state au tendinţa să păstreze o anume faţadă de democraţie, o aparenţă de mecanisme şi instituţii democratice aparent funcţionale dar care, de fapt, ascund o dictatură cu mână de fier, aşa cum vedem în diferite ţări din jurul nostru. Aceste democraturi reprezintă un nou trend în ceea ce se întâmplă geopolitic în lume,” explică Mircea Cărtărescu.

Scriitorul a precizat că, în prezent, în România nu se regăseşte acest „trend”, însă românii se tem că s-ar putea instaura.

„Noi, în momentul acesta nu avem aşa ceva, dar oamenii se tem că cine ştie cum s-ar putea instaura aşa ceva în România pentru că, dacă vă uitaţi în jurul României, noi am rămas un fel de insulă de democraţie, totuşi, chiar şi încercările PSD-ului de a atenta la ea au fost puternic contracarate. Dar dacă ne uităm la Ungaria, la Polonia, dacă ne uităm la Rusia lui Putin, dacă ne uităm şi peste Ocean vom vedea că foarte multe state care au fost democraţii s-au transformat în democraturi,” adaugă scriitorul.

Interviul integral pe care Mircea Cărtărescu l-a acordat Digi24 în emisiunea „În fața ta” îl puteți urmări aici.

Citiți și:  OUG 13. Unde cad de acord Cărtărescu și C. T. Popescu

Mircea Cărtărescu: Nu avem opoziție. Simt nevoia unui nou partid

Mircea Cărtărescu: Cioloș ar putea fi o soluție pentru opoziție

Cărtărescu: Băsescu nu ar fi trebuit să câștige al doilea mandat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri