Ce recomandă Comisia Europeană şi ce înţeleg parlamentarii români

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu

Politicienii români nu sunt foarte receptivi când vine vorba de întocmirea unui cod de conduită, aşa cum a cerut Comisia Europeană în MCV. Aleşii spun că, în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, legile noastre sunt clare şi că nu mai e nevoie de un cod. Unii ar fi de acord cu o dare de seamă a activităţii, alţii vorbesc despre eticheta vestimentară de care ar trebui să ţină cont unii colegi. Alţii.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Se recomandă Parlamentului să îşi motiveze deciziile. Nu ştiu cum să facem, să invit fiecare senator să îşi motiveze votul? Sau la Camera Deputaţilor, sunt 300 şi ceva de deputaţi. Legislaţia cu privire la incompatibilităţi şi conflict de interese este cea mai severă din Europa. Ca să mai facem, pe lângă legislaţie, şi un alt cod de conduită nu ştiu la ce serveşte.”

Costum şi cravată. Cam asta ar trebui să prevadă un cod de conduită al parlamentarilor, spun social-democraţii şi partenerii lor din ALDE.

Viorel Arcaş, senator PSD: „Dacă ne luăm după Senatul italian, nu intri în Senat fără cravată. Ca şi parlamentar, mi se pare un semn de respect faţă de instituţie şi faţă de cei care te au trimis aici.”

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Aşa le cerem celor de la USR, să vină cu cravată, să nu mai vină ca la piaţă.”

Liberalii sunt de acord cu o serie de reguli pentru aleşi, care ar trebui să prezinte un fel de dare de seamă.

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: „Un raport periodic cu voturile date în Parlament, cu modul în care au susţinut anumite decizii politice, cu prezenţa, cu modul în care sunt cheltuiţi banii pe care parlamentarii îi au la dispoziţie.”

Ultimul raport MCV recomandă Parlamentului României să dea dovadă de transparență în procesul decizional, iar în Codul de Conduită să fie prevăzut clar că parlamentarii și procesul parlamentar trebuie să respecte independența sistemului judiciar.

În 2013, patru deputaţi PSD au propus un cod de conduită. Deşi dezbaterile au început în forţă, după doar câteva zile proiectul a fost dat uitării.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri