Ceartă în Parlament pe limuzine de 130.000 de euro

Data publicării:
Plenul Parlamentului_170104_PLEN_CABINET_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Deputaţii din Comisia de buget s-au certat pentru banii pe care instituţia îi va folosi ca să cumpere trei maşini în valoare de 130.000 de euro fiecare. Puterea susţine că achiziția este obligatorie pentru asigurarea protecţiei participanţilor la Adunarea Parlamentară a NATO, din această toamnă. Opoziţia spune că sunt prea mulţi bani şi vrea să ştie cine va folosi maşinile după ce evenimentul se încheie. Investiţia a fost aprobată. 

USR a cerut ca proiectul să fie respins în comisia de buget, pe motiv că toată cheltuiala pe care o presupune depăşeşte limitele legale de cheltuire a banilor publici. Limite stabilite de Ordonanţa 80.

Claudiu Nasui, deputat USR: Înţeleg că se cumpără trei maşini care au fost numite în presă mega limuzine de 450 de cai putere, pentru trei zile când acest lucru ar putea fi închiriate, de exemplu. Adică e vorba de o risipă de fonduri publice. 

Leonardo Badea, președintele comisiei de buget: Domnule deputat, lăsaţi această libertate fiecăruia şi fiţi de acord că putem să avem puncte de vedere diferite.

Claudiu Nasui: Dar suntem o comisie de buget. 

Leonardo Badea: Şi dacă nu m-aţi întrerupe cât vorbesc şi m-aţi respecta aşa cum vă respect şi eu pe dumneavoastră cred că am face un progres.

Ioana Bran, deputat PSD: Anul trecut, în 2016, o delegaţie a secretariatului general al AP NATO, Adunarea Parlamentară NATO, a făcut o deplasare la Palatul Parlamentului şi împreună cu Serviciile de Specialitate din cadrul Parlamentului au stabilit toate datele inclusiv capacităţile acestor maşini de care vorbeşte colegul.

Iulius Firczak, deputat de la minorităţi: Vrem să facem economie, dar nu pot să duc oamenii de un asemenea statut cu maşini închiriate şi ca nivel de securitate şi ca nivel de prestanţă şi de poziţie.

Liberalii şi-au dat seama că ar mai fi o problemă.

Iulian Huţucă, deputat PNL: Întrebarea mea e simplă: Aceste achiziţii înţeleg că rămân în parcul Camerei Deputaţilor ulterior, da?

După secunde de tăcere, deputaţii s-au lămurit: cine plăteşte, păstrează maşinile.

Laurenţiu Leoreanu, deputat PNL: Să propunem un amendament, una din maşini să rămână pe urmă în dotarea comisie de buget-finanţe.

Leonardo Badea: Nu propunem aşa ceva! Respingem categoric un astfel de amendament!

Iulian Huţucă: Domnule preşedinte, vă rog puţină organizare! 

Claudiu Năsui: Cred că e clar pentru toată comisia ce gen de cheltuială se va întâmpla.

În final, deputaţii din comisia de buget au votat: maşinile se cumpără. Iar amănuntele practice, referitoare la legalitatea acesteia şi la viitorul proprietar al limuzinelor, au fost transferate în grija Comisiei juridice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri