Cine sunt Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, miniștrii de la care a pornit remanierea Guvernului Tudose

Data actualizării: Data publicării:
COMBO_Inquam_Photos_Rovana Plumb_Sevil Shhaideh

Vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, sunt cei doi miniștri PSD cu probleme în justiție. Ele au anunțat aseară, în fața conducerii PSD, că demisionează din funcții. Inițial, liderii social-democrați au despins demisiile, pentru ca după mai multe ore de discuții să le accepte.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor europene, are 57 de ani. Este licențiată a Facultății Utilaje și Ingineria Produselor Chimice şi doctor în domeniul Managementul sistemelor industriale la Universitatea Politehnică București.

Cariera sa politică a început în 1994, când a devenit membru al PDSR - precursorul PSD. Timp de 10 ani a condus Organizația de Femei a partidului.

A fost ministru al Mediului și Pădurilor şi ministru al Muncii în guvernele conduse de Victor Ponta. În Cabinetul Grindeanu, a ocupat postul de ministru al Fondurilor Europene şi şi-a păstrat funcţia, timp de 3 luni şi jumătate, şi în executivul condus de Mihai Tudose.

Rovana Plumb este la al treilea mandat de deputat în Parlamentul României, deține un brevet de invenție pentru tratamente cosmetice şi a primit Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

Sevil Shhaideh a fost, timp de trei ani, secretar de stat în ministerul Dezvoltării, cel din fruntea căruia a demisionat ieri.

Cea mai mare parte din carieră şi-a petrecut-o însă la Consiliul Judeţean Constanţa unde a lucrat vreme de 20 ani.

Sevil Shhaideh s-a născut pe 4 decembrie 1964, la Constanţa. Ambii părinţi lucrau în lumea teatrului. Tatăl a fost maestru de lumini iar mama se ocupa de organizarea spectacolelor. Printre rudele sale se află Kemal Karpat, consultant pe probleme ale Orientului al administraţiei de la Washington, în mandatele a doi preşedinţi.

„Într-o carte de interviuri cu Kemal Karpat acesta prezintă şi o fotografie a familiei, o parte din familia sa, în care apar mama lui Sevil Shhaideh, Muezel, bunica lui Sevil Shhaideh, care este şi sora mai mare a lui Kemal Karpat”, spune Metin Omer, istoric.

Sevil Shhaideh a absolvit ASE în 1987 şi, spun vecinii săi din Constanţa, este o prezenţă discretă.

„Nu prea stă acasă ea. Mai rar o vedem. Ne dă bună seara, bună ziua când trece”, spune o vecină.

În 2011, s-a căsătorit cu Akram Shhaideh, născut în Damasc, dar care a obţinut cetăţenia română. Viceprimar pe atunci, Decebal Făgădău, actualul edil al Constanţei, a oficiat căsătoria civilă.

„Am fost onorat să fac asta. Am făcut-o din inimă pentru un om deosebit, repet şi pentru un constănţean, un dobrogean care ne-a făcut şi care ne va face în continuare cinste”, a spus Decebal Făgădău.

La eveniment au fost martori, printre alţii, Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al CJ Constanţa, şi Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri