USR după consultări: E inadmisibil ca Guvernul să fie condus de un condamnat penal

Data actualizării: Data publicării:
161214_COTROCENI_CONSULTARI_USR_02_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis discută astăzi despre formarea noului Guvern, cu reprezentanţii partidelor care au depăşit pragul de cinci la sută la alegeri. Ieri, şeful statului a spus, din nou, că nu va numi premier o persoană cu probleme penale.

161214_COTROCENI_CONSULTARI_USR_05_INQUAM_Octav_Ganea_
Delegația condusă de Nicușor Dan. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 16:00. Delegația UDMR poartă discuții cu Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 12:45. Membrii USR au terminat consultările cu șeful statului. 

„Noi dorim pentru România o guvernare onestă, o guvernare transparentă, o guvernare pentru binele comun și nu pentru binele personal, dacă acest tip de guvernare nu e posibil, mergem să facem opoziție pentru binele românilor”, a spus Nicușor Dan, după consultări.

„Am transmis ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, nu va vota un guvern format în jurul lui Dragnea. Nu e admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un premier condamnat penal”, a adăugat președintele Uniunii Salvați România.

De asemenea, el a arătat că USR continuă să susțină un cabinet condus de Dacian Cioloș.

Nicușor Dan a mai spus că președintele Iohannis a felicitat USR pentru accederea în Parlament.

„A fost o consultare preliminară, mi-a spus că va mai fi o rundă de consultări după convocarea Parlamentului”, a precizat el.

Liderul USR a punctat că, pentru faptul că „partidele au credibilitate redusă în rândul populației, opțiunea unui premier tehnocrat e cea mai bună soluție și Dacian Cioloș, prin experiența pe care o are, e cu atât mai mult o soluție potrivită”.

ACTUALIZARE 12:00. Reprezentanții USR sunt la Palatul Cotroceni și discută cu președintele Klaus Iohannis.


ACTUALIZARE 11:35. Delegația PNL a ieșit de la consultări. Raluca Turcan a criticat PSD pentru decizia luată ieri de a amâna reducerea sau eliminarea unor taxe - scăderea TVA cu un punct procentual de la 1 ianuarie 2017, eliminarea taxei pe stâlp și a supraccizei pe carburanți.

Pentru noi e surprinzătoare rapiditatea cu care PSD își abandonează programul de guvernare și principile asumate în perioada de campanie. Sunt oameni de afaceri, investitori care și-au făcut planuri pe noul cod fiscal”, a spus Raluca Turcan, președinte interimar al PNL.

„Programul economic al PSD nu este sustenabil. PSD nu poate să reprezintă soluția pentru bunăstarea acestei țări”, a precizat ea.

De asemenea, Turcan a declarat că ar trebui un premier „care nu are slăbiciuni”, iar desemnarea lui Liviu Dragnea ar afecta România în mod negativ la nivel internațional.

„PNL consideră că am anula toate eforturile instituționale făcute până acum dacă în fruntea Guvernului ar fi propusă o persoană condamnată penal. Ar fi un semnal negativ pentru cetățeni și pentru partenerii internaționali. La masa negocierilor trebuie să stea persoane care nu sunt vulnerabile și care nu au slăbiciuni”, a punctat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a precizat că în acest moment PNL nu are o propunere de premier pentru că nu este în măsura de a propune, dar că „va fi un om integru”.

Ea a adăugat că dacă PNL va fi în poziția de a desemna premierul, atunci prima opțiune va fi Dacian Cioloș.

În ceea ce privește o coaliție de dreapta, ea a spus că ar fi benefică, dar că PNL așteaptă rezultatul consultărilor.

Întrebată dacă ALDE ar putea face parte dinr-o coaliție de dreapta, ea a răspuns că „poziția noastră e să vedem rezultatul consultărilor, pozițiile publice și apoi putem discuta”.


Actualizare 11:10. Delegația PNL a ajuns la Palatul Cotroceni, iar consultările au început. Preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache discută la această oră cu președintele Klaus Iohannis.


Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, de la ora 10:00, o primă rundă de consultări pentru formarea noului Guvern, însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea.

PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.

Invitaţia prevedea venirea partidelor în ordinea procentelor obţinute în alegeri, începând cu PSD, de la ora 10:00. Social-democrații ar fi dorit însă ca runda de consultări să aibă loc abia după ce Parlamentul va fi convocat, iar majoritatea formată în ambele Camere.

După-amiază, la câteva ore după anunțul președintelui, Liviu Dragnea a spus că solicitarea nu respectă Constituția.

„Vreau să am o reacţie la invitaţia primită de la Cotroceni şi o fac cu tot respectul cuvenit faţă de instituţia prezidenţială. M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85, alineatul 1 din Constituţie, care prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Acest articol din Constituţie nu poate fi urmat decât de emiterea unui decret. Consultările se pot face doar în baza articolului 103 şi acolo spune foarte clar că în funcţie de majorităţie stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.

Apoi, a venit râdnul celor din ALDE să refuze invitația președintelui Klaus Iohannis.

În replică, șeful statului a numit acest refuz unul „nepoliticos”.

„E o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc”, a spus preşedintele Iohannis.

Programul consultărilor:

PNL - ora 11.00. Vor veni preşedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache.

USR - ora 12:00. Vor participa preşedintele Nicuşor Dan, vicepreşedinţii Cristian Ghinea şi Roxana Wring, precum şi reprezentanţi ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora şi Levente Elek, preşedintele filialei Cluj.  

UDMR - ora 16:00. Vor ajunge liderul Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP - ora 17.00. Delegaţia va fi condusă de Traian Băsescu, căruia i se vor alătura Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu. 

Ora 18.00 - reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat încă dacă la finalul acestor negocieri va susţine şi o declaraţie de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri