LIVE BLOG. Moțiunea de cenzură a trecut. Partidele şi preşedintele îşi ocupă poziţiile

Data actualizării: Data publicării:
20170621_MOTIUNE_PSD_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)

Premieră în istoria politicii româneşti. Parlamentarii PSD și ALDE își demit propriul guvern prin moțiune de cenzură. 241 de parlamentari au votat „pentru”.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 16.06. Nu se pune problema majorității pentru instalarea unui nou guvern, a spus Liviu Dragnea într-o conferință de presă. El s-a declarat convins că președintele Iohannis va accepta, la consultările de luni de la Cotroceni, propunerea de prim-ministru a PSD și ALDE.

Pe de altă parte, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că va propune ca deputatul Remus Borza să fie exclus din ALDE, pentru că a votat împotriva moțiunii.

D. Constantin: De astăzi, majoritatea parlamentară poate fi pusă sub semnul întrebării

Macovei: Nominalizarea unui premier fidel lui Dragnea este o amenințare la adresa anticorupției și justiției

ACTUALIZARE 15.30. Sorin Grindeanu, premierul demis prin moțiune de cenzură, a discutat despre rezultatul votului cu președintele Klaus Iohannis.

În prima conferință de presă după rezultatul votului pe moțiune, Grindeanu a mai spus: „PSD nu înseamnă nici Sorin Grindeanu, nici Liviu Dragnea. Sper ca în șase luni să nu ajungem într-o situație similară, România nu ar merita așa ceva”.

ACTUALIZARE 14.50. Președintele PSD Liviu Dragnea este așteptat să facă declarații de presă la ora 15.00. Și premierul demis Sorin  Grindeanu urmează să facă declarații în scurt timp.

Citiți și:  C.T. Popescu, despre „moțiunea fricii” și „îmbrățișarea morții” în PSD

ACTUALIZARE 14:00 Victor Ponta, secretar general al guvernului demis prin moțiune de cenzură, spune că parlamentarii PSD au fost obligați să voteze cu bilele la vedere și au făcut acest lucru de „spaimă”.

ACTUALIZARE 13:55 „Prin adoptarea moțiunii de azi, PSD și ALDE au recunoscut oficial, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze țara”, a scris pe Facebook fostul premier, Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 13:50 Preşedintele Klaus Iohannis va convoca pentru luni consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern

ACTUALIZARE 13.44. Niciun Parlamentar PNL nu a votat, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

ACTUALIZARE 13.37. Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu este demis. Au fost 241 de voturi pentru moțiunea de cenzură. Era nevoie de cel puțin 233 de voturi.

ACTUALIZARE 13.30. S-a încheiat votul. Au votat 248 de parlamentari. Au absentat sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi, potrivit News.ro.

ACTALIZARE 12.49. Parlamentarii au început să voteze . Este vot cu bile. Cei mai mulți dintre ei nu arată bilele pe care le pun în cele două urne.

Remus Borza (ALDE) a anunțat că va vota împotriva moțiunii de cenzură. Aceasta, deși Vosganian declara că toți parlamentarii formațiunii votează în favoarea ei.

Daniel Constantin, fost copreședinte ALDE, a declarat că va fi în sală, dar că nu va vota moțiunea.

ACTUALIZARE. 12.40. PSD şi ALDE vor vota cu bilele la vedere. Grindeanu îi provoacă să meargă pe mâna votului secret.

ACTUALIZARE 12.37. "Am auzit acuze nefondate şi insinuări", a revenit Sorin Grindeanu, în plenul Parlamentului. în replica sa, premierul susţine că nu a negocia cu "absolut nimeni" şi nu a intrat în negocieri care erau "împotriva interesului naţional al României". Singurele lucruri clare sunt promisiunile făcute mie şi lui Victor Ponta de preşedintele PSD, a mai adăugat Grindeanu. Ironic la adresa lui Liviu Dragnea, premierul a mai spus că nu a mângâiat ghipsul sistemului. Întreaga replică a premierului, AICI.

ACTUALIZARE 12.35. Singura soluţie la care am ajuns este următoarea: vom vota fiecare cum crede de cuviinţă, fără ca niciunul dintre noi să ştie cum a votat fiecare coleg, a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, altele decât cea maghiară. Nu am negociat nimic, nu suntem pe niciuna dintre baricade, a mai spus Pambuccian.

ACTUALIZARE 12.25. Varujan Vosganian, fost membru PNL, în prezent parlamentar ALDE, susţine că demiterea lui Sorin Grindeanu nu este capriciul unui om, nu are legătură cu ambiţiile sale politice. Vosganian citează din Plutarh, îl menţionează pe Caragiale şi acuză opoziţia că nu are o atitudine principială în legătură cu Guvernul. Atitudine care, în opinia lui Vosganian, ar însemna să voteze căderea Executivului condus de Sorin Grindeanu.

Varujan Vosganian a garantat că toţi parlamentarii ALDE sunt în sală şi vor vota moţiunea.

ACTUALIZARE 12.21. Discursul susținut în Parlament de președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost precedat de un protest al parlamentarilor PNL, care au afișat în plen coli de hârtie pe care scria „Rușine PSD”, „Jos PSD” și „Grindeanu=Dragnea” - VIDEO 

ACTUALIZARE 12.20. În timp ce Liviu Dragnea își ținea discursul de la pupitrul Camerei Deputaților, în care își motiva inițiativa unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, camerele de filmat s-au îndreptat și asupra actualului premier. FOTO şi VIDEO, AICI.

ACTUALIZARE 12.18. USR nu va lua parte la votul privind moţiunea de cenzură, a anunţat reprezentantul partidului, deputatul Dan Barna.

ACTUALIZARE 12.15. Vorbeşte Raluca Turcan, din partea PNL. I se adresează premierului, referitor la declaraţia lui Sorin Grindeanu, potricit căruia Liviu Dragnea i-a cerut lucruri incorecte. Faceţi un bine interesului public şi clarificaţi care sunt lucrurile incorecte pe care vi le-a cerut Liviu Dragnea, i-a transmis Turcan. Această criză este ca o reglare de conturi mafiotă, a adăugat Turcan, subliniind şi faptul că ea se răsfrânge şi asupra cursului. PNL nu va vota moţiunea de cenzură, a conchis Raluca Turcan. Călin Popescu Tăriceanu a cerut să i se taie microfonul reprezentantei PNL pentru că a depăşit timpul.

ACTUALIZARE 12.10 PSD iese din sală. Gestul are loc imediat după discursul rostit de preşedintele partidului.

ACTUALIZARE 12.00. "Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Sorin Grindeanu, au fost primele cuvinte ale lui Liviu Dragnea, de la tribuna Parlamentului.

"Premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat împreună cel mai ambiţios program de după 198, nu a performat aşa cum am sperat", a adăugat Dragnea. Acesta a admis însă că ceea ce a făcut Executivul condus de Sorin Grindeanu "nu a fost rău", "a fost binişor". Dar, susţine liderul PSD, "binişor" nu e de ajuns. Liviu Dragnea le-a adus aminte parlamentarilor PSD că a venit în fruntea partidului într-un moment dificil, după mai multe eşecuri, ale USL, dar şi cel de la prezidenţiale, iar perspectiva câştigării alegerilor generale din 2016 era neclară. Trădarea, a afirmat Dragnea, a fost unul din motivele principale ale marilor nereuşite înregistrate de PSD. 

Preşedintele social-democraţilor l-a acuzat pe Victor Ponta, fără a-i pronunţa însă numele, că a jucat alături de alt partid în campania electorală precedntă. "Alături de PRU", a precizat Liviu Dragnea. 

Printre altele, acesta din urmă a trecut în revistă prezenţa, zilele acestea, la DNA a lui Nicolae Bădălău şi Adrian Ţuţuianu, pe de o parte, şi Darius Vâlcov, pe de alta.

Sorin Grindeanu nu a ajuns premier cu ajutorul celor alături de care s-a baricadat în Guvern, nici cu ajutorul celor cu care s-a mai întâlnit nopţile acestea pe la Vila Lac 1, l-a acuzat Liviu Dragnea pe premierul Grindeanu.

ACTUALIZARE 11.35. Premierul Sorin Grindeanu vorbește în fața parlamentarilor. El a amintit că a refuzat prima propunere pe care i-a făcut-o Liviu Dragnea de a deveni premier, după ce președintele Iohannis a respins prima nominalizare făcută de PSD, Sevil Shhaideh.

Apoi „am spus da, pentru că Liviu Dragnea mi-a spus că e prietenul meu, că mă susține, că vom avea miniștri competenți”, a spus el.

„Apoi, la nici șase luni, aflu că Guvernul nu-și prea face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea, și totul se baza pe o analiză despre care tot mai mulți colegi spun că nu e corectă”, a mai spus premierul.

„Nu înțeleg de ce suntem azi aici. Nu înțeleg de ce atât scandal în PSD, după ce am câștigat alegerile cu un scor orbitor. Îmi dau seama că nici mulți dintre dvs. nu înțelegeți”, a spus Grindeanu.

El a repetat că nu a demisionat pentru că PSD risca să piardă guvernarea.


ACTUALIZARE 11.30. Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a fost întrebat dacă tabăra care susține rămânerea la putere a Guvernului Grindeanu are voturile necesare pentru a împiedica, astăzi, adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament. „Voturile nu le are nimeni, le are fiecare parlamentar în parte. Eu voi vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură”, a răspuns el.

ACTUALIZARE 11.26. Ionuţ Vulpescu a anunţat pe Facebook, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură că va vota pentru căderea Guvernului din care face parte, însă consideră că PSD trebuie să-şi ceară scuze pentru situaţia în care s-a ajuns şi va trebui să înceteze cu eliminarea unor social-democraţi pe motiv desupunere faţă de lider.

ACTUALIZARE 11.22. A început ședința de plen în care se va citi moțiunea. 385 de parlamentari sunt prezenți în sală.


ACTUALIZARE 11.12. Deputatul Nicolae Bănicioiu a spus că nu va vota moțiunea de cenzură. „Mi se pare ceva de-a dreptul ciudat să-ți dai jos propriul guvern”, a spus el.

Voi vota exact cum s-a solicitat și s-a votat în discuția din grup”, a spus Rovana Plumb. Întrebată dacă a vorbit cu Victor Ponta, Rovana Plumb a confirmat, dar că ceea ce au vorbit „rămâne confidențial”.


ACTUALIZARE 11.00. Întrebat de ziariști dacă a vorbit cu Grindeanu în această dimineață, Liviu Dragnea a spus că a fost „o întâlnire privată” pe care nu vrea s-o comenteze.

El a adăugat că va vorbi cu președintele Iohannis după votul din Parlament.


ACTUALIZARE 10.55. La Parlament a avut loc o întâlnire între Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Sorin Grindeanu. Întâlnirea nu a avut niciun rezultat, în condițiile în care Grindeanu a refuzat să demisioneze. Prin urmare, votul asupra moțiunii va avea loc conform calendarului stabilit.

Întâlnirea a fost confirmată de Sorin Grindeanu. El a spus că i s-a cerut din nou să demisioneze. 

„Acest lucru nu este posibil, așa că mergem la vot”, a spus el.

Pe de altă parte, senatorul Teodor Meleșcanu, ministru demisionar al Afacerilor Externe, spune că votul său la moțiunea de cenzură va fi împotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu și nu împotriva activității sale ca ministru.


ACTUALIZARE 10:35  Premierul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri, la Parlament, unde urmează să fie şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului unde se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului său.

Sorin Grindeanu se află în biroul deputatului Victor Ponta, care este şi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.


ACTUALIZARE 10:30 Moțiunea de cenzură la adresa guvernului Grindeanu are patru pagini și are titlul „România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”.


ACTUALIZARE 10.05. Premierul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri, la Parlament, unde urmează să fie şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, informează News.ro.

Sorin Grindeanu se află în biroul deputatului Victor Ponta, care este şi preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

La ora 10.00 a început şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE pentru a definitiva ultimele chestiuni cu privire la votul moţiunii de cenzură. 

_________________________________________________________________________________________________________________
Ar mai fi şi 4 voturi care ar urma să vină de la actuali liberali. Un total de 250 - anunţat de Liviu Dragnea încă de luni -, în condiţiile în care este nevoie de 233 de voturi pentru a demite Guvernul .

Totuşi, cel puţin un deputat al Puterii va vota împotriva moţiunii. Vorbim despre Victor Ponta, secretar general al guvernului şi principalul susţinător al lui Sorin Grindeanu. Iar acesta ia în calcul 10-11 parlamentari PSD care nu vor urma linia partidului.

Sunt necunoscute în acest moment opţiunile celor 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care vor vota fiecare după propria conştiinţă.

Au anunţat că nu votează cei de la USR, UDMR, PMP şi PNL.

Liderii PSD s-au întâlnit, aseară, la un hotel din Bucureşti. Acolo au făcut calculele şi au stabilit strategiile înaintea şedinţei de astăzi a Parlamentului, în care speră să îl demită pe premierul Sorin Grindeanu.

Reuniunea s-a încheiat cu puţin timp înainte de miezul nopţii. Liviu Dragnea a refuzat să spună care a fost tonul discuţiilor şi la ce concluzie s-a ajuns. S-a limitat să le declare jurnaliştilor că nu are emoţii în privinţa moţiunii de cenzură.

„Sunt realist. Mâine trece moţiunea”, a spus Liviu Dragnea.

Sigură de victorie este şi cealaltă tabără din PSD. Victor Ponta atrage însă atenţia că, indiferent de rezultatul votului de astăzi din Parlament, criza politică va continua.

El crede că mai este timp, până la ora 11:00, pentru ca scandalul să se încheie. Acest lucru ar însemna ca moţiunea să nu mai ajungă la vot. În acelaşi timp, secretarul general al guvernului spunea, aseară, că este pregătită lista miniştrilor PSD care ar urma să facă parte din viitorul cabinet condus de Sorin Grindeanu.

Trebuie să îndeplinească două condiţii. În primul rând, să fie respinsă moţiunea şi, în al doilea rând, oamenii respectivi să aibă şi demnitate. Că dacă (astăzi - n.r.) vor să se pună bine cu domnul Dragnea şi (mâine - n.r.) vor să fie miniştri în Guvernul lui Grindeanu, nu merge chestia asta", a declarat Victor Ponta la Realitatea TV”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri