Presa străină, despre premiera din politica românească: Stânga și-a torpilat propriul Guvern

Data actualizării: Data publicării:
The Guardian

Presa internaţională nu a ratat cea mai nouă premieră din politica românească: coaliţia de guvernare care şi-a demis propriul guvern, la doar şase luni după ce l-a votat. Comentariile jurnaliştilor sunt cam aceleaşi: totul a venit pe fondul unei lupte interne pentru putere în PSD.

Guvernul României a picat după o luptă pentru putere în partid”, este titlul articolului din New York Times despre moţiunea de cenzură. Jurnaliştii americani comentează că certurile interne din PSD, cel mai puternic partid politic românesc, ameninţă stabilitatea politică fragilă a ţării.

Guvernul României s-a prăbuşit după ce parlamentarii puterii au înlăturat premierul”, a notat şi The Guardian. Cotidianul britanic a spus că Sorin Grindeanu, premierul demis prin votul propriilor colegi, l-a acuzat pe Liviu Dragnea că încearcă să concentreze toată puterea în propriile mâini.

Premierul român, demis după o revoltă a parlamentarilor”, a titrat BBC, care a remarcat că înlăturarea unui guvern propriu de către coaliţia de la putere este o premieră, chiar şi pentru politica turbulentă din România. Sugestivă este şi poza aleasă de jurnaliştii britanici pentru articol: Sorin Grindeanu, mirat.

Partidele de guvernământ şi-au înlăturat propriul prim-ministru” a spus şi Der Spiegel, care nu uită se menţioneze că acest lucru este o premieră în istoria României. Jurnaliştii publicaţiei germane au reamintit şi că Liviu Dragnea, preşedintele PSD, nu poate deveni premier din cauza problemelor penale.

Stânga din România şi-a debarcat propriul guvern”, a notat şi cotidianul francez Le Parisien. Acest lucru s-a întâmplat, au spus jurnaliştii francezi, pe fondul luptei pentru putere din cadrul PSD. Acum, social-democraţii şi partenerii lor de coaliţie trebuie să propună un nou premier preşedintelui Klaus Iohannis, au concluzionat ziariştii parizieni.

Financial Times, care notează că votul demonstrează „mâna de fier” cu care Dragnea îşi controlează parlamentarii, citează analişti potrivit cărora liderul PSD va încerca să îl înlocuiască pe Grindeanu cu un personaj mai maleabil, „pentru a ajuta să apere liderii partidului de acuzaţii de corupţie”. „Dragnea va propune următorul premier, care va fi însărcinat cu implementarea reformelor judiciare controversate care îl vor achita pe el şi numeroşi politicieni PSD de acuzaţii de corupţie”, a explicat analistul la centru de reflecţie Eurasia Group, James Sawyer.

Expertul a avertizat, însă, că victoria lui Dragnea va fi de scurtă durată şi va îngreuna alte reforme şi planurile de cheltuieli şi investiţii ale Guvernului. „Poziţia slabă a lui Dragnea în criza actuală îi va încuraja pe preşedintele Klaus Iohannis şi lideri din PSD să se opune agendei sale, ceea ce va prelungi actuala criză şi va continua să paralizeze reformele fiscale şi judiciare, investiţiile în infrastructură şi absorbţia fondurilor UE”, a subliniat el.

Deutsche Welle afirmă că mulţi observatori independenţi spun că PSD vrea să numească un premier dornic să facă mai mult pentru a apăra înalţii oficialii care sunt acuzaţi de corupţie, în special pe Dragnea.

Postul german de televiziune notează că România este privită drept cel mai corrupt stat UE, vizat de o monitorizare special din partea Bruxelles-ului de când a aderat la UE, în 2007.

Sub titlul „România îndepărtează premierului, după tulbulenţe de o lună”, Wall Street Journal scrie că Guvernul a fost „dezechilibrat de una dintre cele mai mari mişcări anticorupţie din Europa” – o referire la protestele din luna februarie.

Publicaţia Politico scrie că votul de miercuri a fost „punctul culminant al unei săptămâni de criză politică în România, care a început că PSD, aflat la guvernare, şi partenerul său minoritar ALDE şi-au retras susţinerea politică pentru Guvern”. „Însă Grindeanu a refuzat să demisioneze, acuzându-l pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de înfăşcarea puterii”, adaugă Politico.

Irish Times citează „critici”, potrivit cărora PSD „şi-a îngreunat semnificativ viaţa” prin votul de miercuri, după ce „a câştigat confortabil alegerile din noiembrie, pe fondul unei creşteri economice solide".

Al Jazeera comentează că România a fost „aruncată într-o criză politică profundă, după ce Grindeanu şi Dragnea au avut o dispută săptămâna trecută”.

Premierul a refuzat să respecte ordinele preşedintele partidului său, ducând astfel la o premieră în istoria post-comunistă a României: un partid de guvernare demiţându-şi propriul Guvern”, scrie postul panarab de televiziune pe site.

Agenţia americană Associated Press relatează că premierul român şi Guvernul său au fost îndepărtaţi în urma unei moţiuni de cenzură înaintate de membrii partidului de guvernare. AP notează să Dragnea nu poate deveni premier pentru că a fost condamnat în 2016 de fraudarea votului.

“Stânga aflată la putere în România îşi scufundă propriul Guvern”, titrează AFP. „Stânga aflată la putere în România a făcut miercuri pasul extraordinar de a-şi torpila propriul Guvern cu o moţiune de cenzură vizând premierul, după o luptă pentru putere”, notează agenţia, amintind că PSD a câştigat detaşat alegerile, în urmă cu şase luni, în urma promisiunilor de a creşte pensiile şi salariile.

Şi agenţia UPI notează că a fost vorba de o premieră în politica românească.

Publicaţia turcă Daily Sabah subliniază că România nu îşi poate permite instabilitate politică, după ce FMI şi Comisia Europeană au avertizat că este nevoie stringentă de mai multe reforme.

Aceasta este a doua criză majoră care afectează PSD de când s-a întors la putere, în decembrie, la numai un an după ce a fost îndepărtat de la putere în urma unui incendiu soldat cu victime la un club, pus pe seama corupţiei”, adaugă cotidianul, precizând că prima criză a fost reprezentată de protestele din februarie.

Surse: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri