LIVE BLOG. Moțiunea de cenzură a fost citită în Parlament. L. Dragnea: Votul de miercuri va fi masiv

Data actualizării: Data publicării:
intalnire lideri psd_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a citit în plenul reunit textul moțiunii de cenzură prin care PSD vrea să dea jos propriul guvern. La ședință au fost prezenți 216 parlamentari.

intalnire lideri psd_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 17:05. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat imediat după citirea moțiunii de cenzură în plenul reunit că „votul de miercuri va fi masiv” și că are încredere că moțiunea va trece.

Actualizare 16:55. S-a încheiat ședința comună în care a fost citită, de către liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, moțiunea de cenzură depusă de PSD-ALDE împotriva guvernului Grindeanu:

La 5 luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliției majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut și au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referință scursă de la învestirea Guvernului și au decis retragerea strijinului politic acordat primului-minitru Sorin Grindeanu și echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale.

Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, primul-ministru și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația”, se arată în textul moțiunii.

Moțiunea de cenzură va fi votată miercuri la ora 11:00.

Actualizare 16:40. A început procedura de citire a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Liviu Dragnea anunță că și-au înregistrat prezența 216 parlamentari.

Actualizare 16:30. Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu a fost semnată de 222 de parlamentari PSD-ALDE. Ca să treacă, are nevouie de 233 de voturi.

Actualizare 15:50. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, duminică, la Guvern, că a demis toţi secretarii de stat, secretarul general şi secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Sevil Shaidehh să nu mai poată semna nimic, nici prin interpuşi.

Actualizare 15:30. Victor Ponta a anunțat, după ce a vorbit în grupul PSD, că Sorin Grindeanu este dispus la negocieri pentru formarea unui nou cabinet, dacă moțiunea de cenzură nu trece. Altfel, dacă moțiunea va fi depusă, se va declanșa un „război atomic între PSD și PSD”.

Actualizare 15:00. Sorin Grindeanu nu va merge la ședința plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului în care urmează să se citească moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului, potrivit unor surse citate de Agerpres. 

Premierul Sorin Grindeanu și secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, se află la sediul Guvernului. La Palatul Victoria au ajuns și fostul copreședinte ALDE Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu. Potrivit unor surse politice, au loc discuții și negocieri privind votul la moțiunea de cenzură inițiată de PSD și ALDE împotriva Guvernului.

Actualizare 14:45. Senatorii PNL, USR, UDMR şi PMP absentează de la şedinţa Biroului Permanent spunând că nu vor să gireze o luptă între două facţiuni din PSD şi că social-democraţii şi ALDE încalcă procedurile parlamentare.

Actualizare 14:00. Textul moțiunii a fost finalizat, el rumând să ajungă la liderii PSD și ALDE pentru a fi semnat și apoi să fie depus la Parlament. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi lideri ai PSD, se află la această oră în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Printre liderii PSD care se află la reuniunea din biroul lui Liviu Dragnea se numără liderul deputaţilor social-democraţi, Marcel Ciolacu, preşedintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, şi deputatul Florin Iordache.


Parlamentarii PSD și ALDE sunt convocați duminică după-amiază pentru semnarea, depunerea și citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunțat ședințe ale grupurilor parlamentare social-democrate și ALDE, de la 16:00, ședința Birourilor permanente reunite, iar de la 16:30, ședința de plen reunit în care va fi citită moțiunea de cenzură.

Pentru depunerea moțiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituției, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de o pătrime din numărul total al senatorilor și deputaților.

Potrivit site-urilor Camerei Deputaților și Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleși care fac parte din coaliția de guvernare.

În ceea ce privește partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR — 43, UDMR — 30, PMP — 26, minoritățile—17, iar 3 parlamentari sunt neafiliați.

Pe de altă parte, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu nu ar putea fi citită, duminică, în Parlament din motive procedurale, susţin surse apropiate prim-ministrului, pentru că textul moţiunii trebuie trimis la data depunerii şi către Executiv, iar Registratura este închisă în week-end. Premierul ar putea să nu vină la citirea moţiunii dacă totuşi se va întâmpla acest lucru duminică, invocând nerespectarea procedurii.

Conducerea PSD a stabilit ca toţi cei care vor lipsi la votarea moţiunii să fie automat excluşi din partid. 247 de parlamentari are coaliţia PSD-ALDE. 233 de voturi sunt suficiente pentru a-l debarca pe Sorin Grindeanu. Tabăra premierului spune, însă, că a convins cel puţin 15 oameni din partid să nu se prezinte la vot. Cât de disciplinaţi sunt aleșii puterii vom avea ocazia să vedem chiar azi. Au fost chemaţi la serviciu să asiste la citirea moţiunii de cenzură.

Partidul Social Democrat se pregăteşte să îi sancţioneze drastic pe cei care prin comportamentul lor susţin păstrarea în funcţie a lui Sorin Grindeanu.

Toţi acei parlamentari PSD care nu votează şi care fac parte şi susţin acest Guvern să fie excluşi. Eu personal i-am sunat pe cei pe care i-aţi prezentat că nu vin, că nu votează şi toţi au confirmat că este o dezinformare”, a spus Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaților.

Adversarii lui Liviu Dragnea îl contrazic pe Florin Iordache. Europarlamentarul Cătălin Ivan scrie că „în acest moment sunt cinsprezece deputaţi şi senatori PSD din Moldova şi nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota moţiunea”.

Senatorul Robert Cazanciuc, deşi este considerat un apropiat al lui Victor Ponta, aflat acum în tabăra lui Sorin Grindeanu, spune ferm că susţine moţiunea colegilor săi.

„Cred în continuare că o moţiune de cenzură e soluţia legală, dar cred că demisia de onoare este gestul pe care de la toți membrii de partid de care vorbea domnul Grindeanu îl așteaptă de la domnia sa”, a spus Robert Cazanciuc.

„Sorin Grindeanu a uitat de partidul şi de conducerea CEX care l-a sustinut. Atenţia lui a fost în altă direcţie, ceea ce îl face un prim-ministru care se ține de scaun”, a spus Viorica Băncilă, europarlamentar.

Primit cu urale în filiala Timiş, Sorin Grindeanu este însă şi el încrezător în votul Parlamentului.

„Sigur că am (susținere, n.red.), dar lucrurile astea o să le fac în mod transparent pentru că așa e normal. De asemenea, aş cere să se respecte toate regulile legate de vot, votul trebuie să fie secret. O să vedeți miercuri cum lucrurile se vor desfăşura într-un mod incredibil”, a declarat Sorin Grindeanu..

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului Grindeanu va dezbătută şi votată miercuri. Pentru ca Guvernul să fie demis sunt necesare 233 de voturi. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari. Aşadar, dacă 14 dintre ei lipsesc de la vot Sorin Grindeanu rămâne premier al României.

Ce fac partidele din opoziție

Liderii UDMR nu au discutat până acum cu nimeni despre o posibilă intrare la guvernare. De altfel, conducerea Uniunii nu a decis încă dacă parlamentarii UDMR vor vota sau nu moţiunea de cenzură semnată de PSD şi ALDE.

„Vom discuta cu reprezentanţii Guvernului, cu reprezentanţii PSD-ALDE şi cu oricine doreşte să avem o discuţie pe această situaţie creată. Noi vom lua o decizie in legătură cu moţunea de cenzură probabil miercuri înainte de vot”, a spus Kelemen Hunor, liderul UDMR.

UDMR îi anunţă pe cei din PSD şi ALDE că parlamentarii formaţiunii nu vor fi prezenţi la plenul reunit în care va fi citită moţiunea.

Pentru aceasta situație creată neplăcută, de Cartea Recordurilor, coaliția de guvernare se face vionovată”, a adăugat el.

Nici liberalii nu vin la citirea moţiunii. PNL a anunţat că nu va participa la, cităm „mascarada făcută de PSD. Niciun liberal nu va veni la vot”.

„Duminică e zi de odihnă de la Dumnezeu. Nu vom participa. Mesajul meu a fost limpede, să ajungem la putere prin votul oamenilor, nu prin detractări și negocieri pe sub masă cu diferițele facțiuni ale actualului partid de guvernământ”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

Cei de la USR au decis ce vor face în ziua votului moţiunii de cenzură.

USR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură. Este un circ care s-a produs între două găști, între Dragnea și Grindeanu. E o bătălie între hoți și incompetenți și noi nu vrem să participăm la această luptă a lor”, a spus Elek Levente, președinte interimar USR.

Parlamentarii Uniunii Salvaţi România vor participa la dezbateri, îşi vor spune punctul de vedere, dar nu se vor ridica din bănci atunci când se va da votul pentru demiterea Guvernului. Din partea PMP, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că partidul nu va susţine moţiunea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri