Dacian Cioloș răspunde amenințărilor Rusiei

Data publicării:
original c86a8584-1

Dacian Cioloș: Rusia este un vecin important, dar România nu a luat măsuri împotriva Rusiei.

Jurnalist: Deci sistemul acesta antirachetă vizează sau nu Rusia?

Dacian Cioloș: Noi am spus-o clar, de mai multe ori. Acest sistem antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Jurnalist: Şi, totuşi, Putin v-a ameninţat.

Dacian Cioloș: Putin...

Jurnalist: Nu am văzut solidaritatea europeană, nimeni nu a reacţionat în Europa.

Dacian Cioloș: Putin a luat anumite măsuri care au dus la apariţia situaţiei din Ucraina. Pe mine asta mă nelinişteşte, faptul că există conflicte care destabilizează regiunea şi este normal să ne gândim cum ne putem apăra.

O reacție a venit zilele trecute și de la Klaus Iohannis. Președintele a afirmat că recentele declarații din partea Rusiei sunt incorecte, subliniind că sistemul antirachetă de la Deveselu nu are nicio legătură cu această țară.

„Recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Rusiei a avertizat în urmă cu două săptămâni România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră o amenințare.

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas și doar va răspunde la acțiunile Washingtonului. „Nu vom acționa până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm”, a mai spus președintele rus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri