De ce a contestat Ciorbea la CCR legea 90? Explicațiile unui vicepremier

Data actualizării: Data publicării:
daniel constantin ministrul agriculturii foto facebook 25 08 2015

Vicepremierul Daniel Constantin spune că Liviu Dragnea ar fi trebuit să fie premierul României, deoarece este șeful partidului care a câștigat alegerile și cel care a dus PSD spre victorie. El vine și cu o explicație pentru faptul că Avocatul Poporului, funcție deținută de Victor Ciorbea, a contestat la Curtea Constituțională legea veche de 16 ani care nu permite persoanelor condamnate să facă parte din Guvern.

„Eu, din ce am înţeles, Avocatul Poporului a spus: domnule, o pedeapsă pe care o aplică o instanţă judecătorească nu poate fi aplicată pe viaţă”, a spus Daniel Constantin la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Legea 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

În 5 ianuarie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu această lege, motivând că ă art. 2 din Legea nr. 90/2001 contravine mai multor articole din Constituție, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

„Probabil nu a ştiut nimeni, pentru că nu am avut o astfel de situaţie. Nu poţi printr-o lege să pedepseşti pe cineva care are o pedeapsă de un an, doi, trei sau cu măsuri suplimentare, să îl pedepseşti pe viaţă. Probabil că din acest punct de vedere Avocatul Poporului a venit și a spus: haideți să reglăm Constituţia sau legea respectivă, să o punem de acord cu Constituţia, să aibă această pedeapsă pe perioada exercitării pedepsei respective”, a spus Daniel Constantin, care este copreședinte al ALDE, partid aflat în coaliția de guvernare alături de PSD.

Întrebat dacă Liviu Dragnea ar trebui să preia funcția de premier, dacă legea este declarată neconstituțională, Daniel Constantin a răspuns: „Eu cred că dl Liviu Dragnea trebuia să conducă de pe acum Guvernul. A condus campania electorală, a condus un partid către cea mai mare victorie din ultimii 20 de ani. Din punctul meu de vedere, dacă va dori, cred că ar fi persoana care ar aplica cel mai bine programul de guvernare. Dar nu vreau eu să îi spun ce să facă”.

După ce Avocatul Poporului a conestat legea 90 la CCR, Liviu Dragea a spus că nu vrea „să fie prim-ministru acum”.

El a precizat că are „dreptul legitim” de a ocupa funcția de premier, dar că tocmai a dat un vot de încredere cabinetului Grindeanu.

„Sorin Grindeanu va rămâne premier atâta timp cât îl țin puterile”, a spus Liviu Dragnea.

Urmăriți AICI interviul integral cu vicepremierul Daniel Constantin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri