Concluziile comisiei parlamentare, după violențele din 1 februarie: SRI și MAI „au o colaborare foarte bună”

Data actualizării: Data publicării:
170209_COMISIE_SRI_06_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea hellvig
Foto: Octav Ganea_INQUAM

Directorul Serviciului Român de Informaţii şi ministrul de Interne au fost audiaţi azi în Parlament, la Comisia de control asupra activităţii SRI, pentru a da explicaţii cu privire la incidentele petrecute săptămâna trecută la protestele din Piaţa Victoriei. Mai exact, Comisia a vrut să afle detalii despre mesajele pe care SRI le-ar fi trimis Ministerului de Interne prevenindu-l că sunt indivizi cu potențial violent la mitingul din 1 februarie din Piața Victoriei.

ACTUALIZARE. Președintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Adrian Țuțuianu, a prezentat concluzia audierii de azi: SRI și Ministerul de Interne au colaborat bine, SRI și-a făcut datoria și a transmis informările necesare, iar MAI a reacționat eficient în cazul protestelor, inclusiv în 1 februarie. 

Adrian Țuțuianu dă vina pe președintele Iohannis pentru „percepția din spațiul public”, care „nu coincide cu realitatea”, privind gestionarea ineficientă a violențelor din timpul protestului din 1 februarie.

Totuși, Țuțuianu a spus că „SRI și-a îndeplinit atribuțiile care vizează acțiunea unor persoane cu activități extremiste și au fost transmise informări beneficiarilor de informații începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte”. Aceasta, în condițiile în care un grup de agitatori a încercat să provoace violențe în seara de 1 februarie.

În ceea ce privește seara în care s-au înregistrat violențe, șeful comisiei SREI a spus: „Pe data de 1 februarie, ambele insituții au confirmat că a existat un schimb de informații care nu au adus nimic în plus față de ce știa și ministerul. Am spus că au fost mai multe informări, instituțiile au colaborat la nivel superior. Există protocoale și structuri în care se lucrează foarte bine”.

Șeful Comisiei SRI a mai spus că directorul serviciului le-a declarat că SRI nu a fost implicat în niciun fel în proteste.

Membrii comisiei SRI au vrut să știe și dacă au fost înregistrate amenințări la adresa securității naționale prin acțiunile violente din 1 februarie. Hellvig le-a răspuns că „nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate unitatea, integrita teritorială a României sau activități care să afecteze statul român, care se circumscriu noțiunii de securitate națională”, potrivit lui Adrian Țuțuianu. 

ACTUALIZARE. Nici Carmen Dan nu a făcut declarații la ieșirea de la Comisia SRI.

ACTUALIZARE. Eduard Hellvig a plecat de la Parlament. Nu a făcut declarații la finalul audierilor.

ACTUALIZARE. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, înainte să fie audiat în Parlament, că nu are nimic să își reproșeze în legătură cu violențele din Piața Victoriei de acum o săptămână și că în timpul mandatului său, instituția pe care o conduce nu va fi implicată politic. 

-------------------------------------------------------

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a cerut clarificarea modului în care cele două instituţii au comunicat între ele. 

Audierea are loc în contextul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat iniţial că nu a primit informări cu privire la eventuale incidente ce vor avea loc în seara de 30 ianuarie, deşi SRI a transmis printr-un comunicat că aceste informaţii au ajuns la instituţiile abilitate.

Comisia de control SRI le-a cerut ofiţerilor toate datele legate de informările trimise cu privire la prezenţa huliganilor din galerii în Piaţa Victorei, miercuri seara. Parlamentarii au cerut SRI să pună la dispoziţie şi mesajele SMS pe care le-au primit un secretar de stat din Ministerul de Interne şi şeful Poliţiei României, prin care erau informaţi că spre Piaţa Victoriei se îndreaptă grupuri de ultraşi.

La protestul din Piața Victoriei din 1 februarie au avut loc violenţe, iar opt persoane au ajuns la spital. Poliţiştii au audiat 79 de persoane care fac parte din galeriile unor echipe de fotbal. Patru oameni au fost arestaţi preventiv pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice.

Şedinţa va începe la ora 10.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri