Discuții Iohannis-Tăriceanu. Dragnea, surprins și curios

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu_iohannis_presidency
presidency.ro

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat surprins și curios în legătură cu discuția pe care președintele Iohannis a avut-o cu liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin în ziua consultărilor de la Cotroceni, când ALDE a declarat că, la fel ca PSD, nu onorează invitația președintelui. Liviu Dragnea spune că firesc ar fi ca această discuție „informală” să fie făcută publică și a lăsat să planeze și un dubiu în privința constituționalității ei. Președintele social-democrat le cere, pe de altă parte, partenerilor de alianță să spună cu cine de la PNL au avut întâlniri.

Liviu Dragnea nu a fost informat în prealabil de colegii de la ALDE despre întâlnirea pe care aceștia au avut-o cu președintele. El spune că a aflat despre întâlnire abia vineri.

„Mi-a spus astăzi, înainte de conferința de presă am avut din nou întâlnire cu dl. Tăriceanu și cu dl. Daniel Constantin, și trebuie să recunosc că am fost surprins. Mi s-a părut, mă rog, puțin ciudat ca în paralel cu consultările oficiale să aibă loc și aceste întâlniri informale, n-am insistat să-mi spună detalii despre această întâlnire. Ceea ce am înțeles că...așa cum a spus-o și în conferința de presă, a rămas consecvent alianței cu PSD-ul, ceea ce era și foarte greu să nu se-ntâmple, după ce s-a tot discutat despre asta și în campanie și a fost o alianță asumată”, a punctat liderul PSD.

Liviu Dragnea a comentat și „curtea” pe care adversarii de la PNL le-ar face-o colegilor din ALDE, considerând că este un demers făcut dintr-o incapacitate a liberalilor de a-și asuma înfrângerea. Cu toată că are încredere totală în liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, Liviu Dragnea speră că tovarășii de alianță vor fi mai transparenți în ceea ce privește întâlnirile lor cu adeversarii politici ai PSD. El a vorbit despre o presiune politică asupra ALDE care a fost și la vedere, dar și ascunsă.

Eu totuși sper ca la un moment dat dl Tăriceanu și dl Daniel Constantin să spună cu cine de la PNL au avut întâlniri. Eu le-am spus, n-o să spun asta, până la urmă este dreptul lor, că trebuie să spună toate aceste lucruri, pentru că eu am avut în această campanie – și nu numai – o abordare cinstită, corectă și transparentă și o voi păstra în permanență. Românii au tot dreptul să știe ce se discută liderii politici, ce discută cei care decid viitorul lor”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă întâlnirea dintre președintele Iohannis și liderii ALDE se înscrie la limita Constituției, Liviu Dragnea a răspuns că nu are foarte multe detalii despre locul unde a avut loc această întâlnire. „Mi se pare însă puțin ciudat ca în paralel cu consultările – pentru că înțeleg că exact în ziua consultărilor a avut loc această întâlnire informală... Nu sunt constituționalist, dar nu este în regulă. Cred că sunt alți specialiști care se pot pronunța, dar mie mi se pare cel puțin ciudată”, a menționat liderul PSD.

Eu sunt foarte curios să știu toată discuția și cred că este firesc ca această discuție să fie prezentată public. Este bine pentru amândoi. Sau pentru amântrei, pentru că am înțeles că a fost și dl Daniel Constantin. Și eu cred că dl Tăriceanu nu are niciun fel de rezerve să facă lucrul acesta, dar, repet, este numai decizia dumnealui”, a mai spus Liviu Dragnea.

El a mai spus că, în condițiile ultimelor evoluții, orice discuție informală cu președintele nu-și are sens. „E bine să fim atenți cu Constituția”, a avertizat discret liderul PSD.

El spune, pe de altă parte, că își dorește, pentru echilibru, o opoziție de dreapta „sănătoasă”:

„În același timp, am văzut și discuțiile din ultimele zile, de o intensitate din ce în ce mai mare, toate invitațiile făcute dlui Tăriceanu de a intra într-o pseudo-alianță și într-un fel de construcție pe care nimeni n-a definit-o foarte clar, mergând până la a i se oferi postul de președinte al PNL-ului. Mie îmi pare foarte rău că sunt oameni în România, de la cele mai înalte funcții la funcții și mai mici, care nu reușesc să înțeleagă ce s-a întâmplat duminică. (...) Nu reușesc să-și asimileze înfrângerea, nu reușesc să înțeleagă că ceea ce fac acum, modul în care se comportă în aceste zile a fost exact cauza principală pentru care au obținut un scor atât de mic. Până la urmă, este problema dumnealor faptul că umblă în oraș să-și găsească un președinte de partid, așa cum umblau prin oraș să-și găsească un candidat pentru municipiul București (...) Este nevoie de un PNL sănătos în România și e nevoie de o forță de dreapta corectă din punct de vedere ideologic și politic, pentru echilibru politic în România. Eu nu sunt un om irațional, pe mine nu mă bucură aceste lucruri, pentru că o forță politică ce capătă o forță mult prea mare și debalansează un echilibru de care această țară are nevoie nu este un lucru sănătos”, a argumentat Liviu Dragnea.

Citiți și:  Tăriceanu, despre discuţia cu Iohannis: "Nu pot să dau detalii, dar logica simplă vă ajută". Reacţia lui Iohannis

Tăriceanu: „Mi s-a propus să preiau conducerea PNL". „Ni s-a oferit din ce în ce mai mult". Reacţia lui Turcan

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri