Dezvăluirile făcute de Elena Udrea în fața Comisiei SRI

Data actualizării: Data publicării:
udrea

Elena Udrea a fost audiată, joi, în Comisia parlamentară pentru controlul activității Serviciului Român de Informații. Este una dintre persoanele nominalizate de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, care a susţinut că Elena Udrea ar avea informaţii ce confirmă că DNA şi ofiţeri de rang înalt ai SRI au comis abuzuri.

Preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, social-democratul Claudiu Manda, a declarat joi, după audierea Elenei Udrea, că aceasta a povestit comisiei cum a fost creat ”statul paralel” şi cum funcţionau ”culoarele Justiţiei” şi ”culoarele media”.

”Doamna Udrea ne-a explicat cum a apărut această construcţie a statului paralel, când a apărut şi cum au evoluat lucrurile, dându-ne exemple de persoane cu nume şi prenume din tot ce înseamnă această relaţie a unor persoane din conducerea SRI cu unele persoane din Justiţie. A explicat cum au fost create culoarele din Justiţie, cum sunt culoarele din media, a dat inclusiv nume de persoane din Justiţie sau nume de persoane din conducerea SRI”, a declarat Claudiu Manda la finalul audierii Elenei Udrea în comisia parlamentară de control al SRI.

El a precizat că Udrea s-a referit la perioada de dinaintea preluării conducerii SRI de către Eduard Hellvig.

Potrivit lui Manda, Udrea le-ar fi spus membrilor comisiei că intenţia ”statului paralel” era de a se consolida şi se folosea de influenceri sau chiar de discuţii directe cu factorii de decizie politici atunci când aveau nevoie.

”A mai dat un exemplu (…) în care spune că un ofiţer SRI i-a dat telefon doamnei Bica şi i-a spus: <<marţi, să mergi să faci în cazul X, să soliciţi arestarea persoanelor pe care le anchetaţi>>, în contextul în care nu cred că era atributul SRI sau cel puţin aşa ne-a transmis doamna Udrea”, a mai relatat Claudiu Manda.

Potrivit acestuia, Elena Udrea a povestit şi despre întâlniri neoficiale din perioada 2009 - 2010 între şefi din SRI, oameni din Justiţie şi politicieni, în cadrul cărora se puneau la cale strategii anti-PSD.

”În aceste întâlniri informale, spre exemplu, se contura ideea în anul 2010, că PSD era un partid foarte puternic şi că ar trebui ajutat să nu mai ocupe atât spaţiu în spectrul politic şi că soluţia ar fi ca baronii locali ai PSD să fie anchetaţi şi deferiţi Justiţiei”, a mai spus Manda.

El a povestit şi că Elena Udrea a prezentat comisiei parlamentare nume de persoane din media sau instituţii din media care au o relaţie apropiată cu SRI sau care au fost finanţate la un moment dat de oameni de afaceri ca urmare a unor legături sau apropieri de SRI.

”Ne-a mai dat încă un exemplu în care preşedintele României ar fi fost dezinformat şi spune că de data aceasta ar fi fost chiar o informaţie scrisă ajunsă la preşedintele României pe un anumit caz pe care o să-l punctăm şi o să-l dezvoltăm cu preşedintele României”, a mai relatat Claudiu Manda.

”A mai spus un lucru pe care îl considerăm, cred, foarte grav, o declaraţie a domnului Coldea spusă doamnei Udrea atunci când a întrebat ”dar de ce o susţineţi atât de mult pe doamna Kovesi”, spunea, nu cred că greşesc, că a fost destul de utilă sau foarte utilă în perspectiva alegerilor din 2009, a alegerilor prezidenţiale”, a adăugat el.

Întrebat despre numele persoanelor la care s-a referit Elena Udrea, preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI a spus că poate da doar numele celor din serviciu: George Maior, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă.

Elena Udrea a declarat, la sosirea în Parlament, că le va spune membrilor comisiei lucruri pe care le ştie în mod direct sau indirect despre felul în care „statul paralel controlează astăzi societatea, folosind justiţia ca instrument principal”.

„Nu o să reclam nimic, o să spun lucruri pe care le cunosc din experienţa proprie, directă sau indirectă, lucruri care contează şi care sunt relevante pentru modalitatea în care sistemul, statul paralel controlează astăzi societatea, folosind justiţia ca instrument principal”, a afirmat Udrea, citată de News.ro.

Ea a precizat că scopul audierii este de a lămuri lucruri care s-au spus până acum de alte persoane şi în care a fost invocată. „Şi să spun la rândul meu ceea ce ştiu despre cum s-a construit acest stat paralel în ultimii ani în România”, a completat fostul deputat.

Elena Udrea a spus că nu ştie dacă se află pe lista lăsată la comisie de fostul angajat al SRI Daniel Dragomir. „Dar dacă am fost invitată pot să presupun că aş fi. Nu am văzut lista”, a adăugat Udrea, exprimându-şi speranţa că ancheta comisiei va avea succes.

„Parlamentarii vor fi ajutaţi, dacă vor să fie ajutaţi. A mai fost o comisie care zic eu că a cam eşuat în raportul ei, comisia sufrageria (comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 - n.r.), sper că această comisie va avea mai mult succes cu lucrările pe care le derulează. Dacă parlamentarii se vor teme în continuare să iniţieze o schimbare care ţine de Parlamentul României, atunci sigur, ne-am plimbat, am venit, am văzut şi am plecat”, a conchis Udrea.

Săptămâna viitoare urmează să fie audiat şi Traian Băsescu de Comisia pentru controlul SRI.

Fostul angajat al SRI Daniel Dragomir a declarat, în 19 septembrie, după ce a fost audiat în comisie, că a prezentat membrilor acesteia o listă cu 65 de persoane care, în opinia sa, ar trebui audiate „pentru înţelegerea statului paralel”. El a precizat că lista cuprinde ofiţeri activi şi în rezervă ai SRI, oameni politici, oameni de afaceri şi din media.

„Am discutat despre culoarele din justiţie şi despre chestiunile referitoare la siguranţa naţională. Am dat o declaraţie cuprinzătoare. Am dat şi documente, pe care am considerat necesar că membrii Comisiei ar trebui să le vadă, în sensul înţelegerii a ceea ce eu am numit statul paralel în ultimii ani. Am prezentat şi o listă de persoane, va fi avută în vedere, de 65 de persoane care eu consider că ar putea fi audiate pentru înţelegerea statului paralel. Sunt persoane ofiţeri activi ai SRI, ofiţeri în rezervă ai Serviciului, oameni politici, oameni de afaceri şi oameni din media", a spus Dragomir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri