EXCLUSIV. Ce spunea Liviu Dragnea în urmă cu doi ani despre noaptea alegerilor din 2009

Data publicării:
dragnea

Liviu Dragnea a povestit cum au trăit membrii PSD noaptea alegerilor din 2009, într-o înregistrare realizată în urmă cu doi ani pentru documentarul „Dinastia PSD” difuzat de Digi24. Liviu Dragnea a punctat unde a greșit Mircea Geoană, cel care era contracandidatul lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale. El spune că în diaspora „s-au întâmplat lucruri necurate”, dar pe de altă parte, Liviu Dragnea recunoaște de ce în noaptea alegerilor el era singurul „trist”, de ce nu sărbătorea și a preferat să centralizeze rezultate în timp ce în sediul partidului se bea șampanie: nu era sigur de victorie, pentru că știa care a fost pasul greșit pe care îl făcuse candidatul PSD.  Iată ce declarat în 2015 Liviu Dragnea, în exclusivitate pentru Digi24:

„Atitudinea lui, atunci când Traian Băsescu l-a atacat cu acea vizită. Asta a contat, pentru că oamenii nu... românii... nu-şi aleg încă un preşedinte care să dea impresia că este nesigur. Sau că nu e sincer. Atunci, Mircea ... poate fiind în situaţia lui, poate toată lumea făcea la fel. Sau nu. Nu ştiu. Dar atunci, dacă ar fi fost mult mai ferm, mult mai hotărât şi să aibă un contraatac la Traian Băsescu şi să-şi asume acea vizită, era OK.

După prestaţia de la acea emisiune, el bâlbâind, lumea neînţelegând dacă a fost sau nu a fost, dacă îşi asuma sau nu-şi asumă, ca să pună cireaşa pe tort, Vîntu a intrat la Realitatea - eu eram în emisiune, eram cu Adriean Videanu - şi la Realitatea a spus da, a venit la mine să se simtă bine. Şi în momentul ăla s-a închis, în primul rând pentru marea majoritate a membrilor noştri.

Eu am primit în noaptea aia sute de telefoane în care oamenii spuneau dle..., a fost aşa ca şi cum... nu ştiu, generalul sau comandantul care e în fruntea armatei este prins făcând ceva incorect, ceva indecent şi a fost aşa un... Şi atunci, imediat în noaptea aia, în dimineaţa aia, ceilalţi au prins curaj, pe fondul unei timorări a PSD-iştilor şi imediat s-a întors, nu foarte mult, dar nu a schimbat fundamental, adică n-a fost un val cum a fost generat în 2014 şi eu rămân la părerea că în diaspora s-au întâmplat lucruri necurate. Au fost procese verbale, filmări, dovezi, dar acum e deja istorie.

Dar dacă nu era acea prestaţie de la ultima confruntare, cu tot ce s-a întâmplat în diaspora, nu se întâmpla nimic, în condiţiile în care este nedrept pentru Mircea Geoană, pentru că a avut o prestaţie bună în campanie, eu am fost cu el în campanie.

Am primit foarte multe întrebări de-a lungul anilor, pentru că eu apărusem pe scenă, eram singurul care nu râdeam şi eram foarte preocupat. Atunci eram foarte preocupat, pentru că eu nu ştiam dacă am pierdut, dar eram sigur că încă nu se stabilise câştigătorul, pentru că exit poll-urile erau exact 50-50. Niciun exit poll nu poate să-ţi facă milimetric, s-a şi văzut diferenţa de 70.000 de voturi. Numai că Mircea a fost păcălit cred, de unii sau de alţii, care de fapt i-au spus că este 51-49 şi şi-a dorit foarte mult o ieşire.

Reporter: Cum a fost noaptea aceea aici? (sediul PSD - n.r.)

Liviu Dragnea: Eu primeam din teritoriu rezultatele, eram cu doi colegi aici, la etaj, se bea foarte multă şampanie atunci, prin multe birouri pe aici. Şi eu m-am retras undeva cu doi colegi, ca să primim, pentru că organizasem atunci rudimentar în partid, telefonic primeam din fiecare judeţ, le-am spus să mi se dea doar diferenţele, decât (sic! - n.r.) diferenţele, plus sau minus pentru Geoană sau pentru Băsescu şi mi-aduc aminte şi acum că am avut o diferenţă de 18.000 de voturi pentru noi în România şi cei doi tineri care erau cu mine au fost foarte bucuroşi, şi mă întrebau, asta se întâmpla pe la 2.00 noaptea, nu ştiu, de ce sunt eu trist? Pentru că voi nu număraţi diaspora, din diaspora vine complet diferit. Şi m-am dus la...era Mircea Geoana tot sus, era cu mai mulţi colegi care sărbătoreau şi i-am spus care-i situaţia.

Reporter: Și cum a reacţionat?

Liviu Dragnea: A zis să mai vedem ce vine şi din diaspora, dar deja înţelesese”.

Liviu Dragnea dorește să fie acum președintele unei comisii parlamentare care să investigheze ce s-a întâmplat în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009. Ideea constituirii unei astfel de comisii parlamentare  a venit în urma declarațiilor controversate făcute de jurnalistul Dan Andronic. Între timp, Parchetul a deschis propria investigație. Detalii, aici.

Urmăriți aici întreg documentarul „Dinastia PSD”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri