Tensiuni maxime în PSD. Filmul zilei de ieri

Data actualizării: Data publicării:
grindeanu tariceanu dragnea
Foto: Inquam Photos

Şedinţă prelungită a Comitetului Executiv Naţional al PSD. A fost prezentat raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu, căruia i se reproșează că nu a îndeplinit 60% din programul de guvernare. După mai bine de cinci ore, premierul Grindeanu a ieșit de la ședință și a plecat la Guvern, fără să facă declarații. În cele din urmă, alianța PSD-ALDE i-a retras spriijunul politic. 

ACTUALIZARE 23.10. Premierul Sorin Grindeanu face declarații. El a început prin a mulțumi românilor pentru mesajele de susținere pe care i le-au trimis. Au fost inclusiv membri PSD care i-au trimis astfel de mesaje, a spus el.

„Vreau să lămuresc nuanțe din ce s-a întâmplat în CEx. Unele lucruri au fost prezentate altfel.

L-am auzit pe Dragnea spunând că nu era sigur că acest CEx se va termina cu retragerea sprijinului politic. N-aș vrea să spun că lucrurile nu stau așa, dar vă spun cum stau: în această perioadă, inclusiv în această seară, mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului ca să-mi dau demisia. Mi s-a propus chiar un post de ministru sau vicepremier în viitorul guvern.

Nu-mi dau demisia. Trebuie să mă comport responsabil. E guvernul României, nu e guvernul CEx-ului.

Îmi voi da demisia când Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD.

Nu mă agăț de scaun.

Sper ca această criză să se încheie cât mai curând.”


ACTUALIZARE 22.17. Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea, după ședința CEx:

Puteam face o evaluare superficială. Am decis să spunem adevărul, oricât de crud.

Este poate o acțiune în premieră, când un partid are curajul să facă o radiografie la șase luni de guvernare.

Trebuie să facem schimbările necesare.

Sunt măsuri deja adoptate, care au mărit salariile, dar care trebuiau dublate de un alt set de măsuri care să le susțină.

Unele măsuri trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar ele trebuiau să fie adoptate până în iulie 2017 – fondul suveran, legea prevenției, reglementări fiscale care să diminueze birocrația, un ritm de investiții publice care trebuia să fie mai mare.

Majoritatea colegilor au tras concluzia – inclusiv eu – că o parte din membrii Guvernului nu au luat în serios programul de guvernare.

Așteptam ca în partea a doua a CEx să găsim soluții. Din păcate, premierul nici n-a așteptat să avem un vot, care putea avea un rezultat sau altul. Nu neapărat demisia sau demiterea premierului. Am descurajat orice intenție de a se escalada un conflict, le-am cerut colegilor să nu discute cu patimă.

Suntem în situația în care, după ieșirea prim-ministruluui din sală, CEX a luat act de câteva lucruri: miniștii PSD și-au prezentat demisiile înainte de ședință, nu e vorba de acele demisii în alb. Ministrul Comunicațiilor trimite prin mail.

Al doilea lucru de care am luat act, anunțul premierului că-și va prezenta demisia.

PSD și ALDE sunt gata să prezinte un nou guvern.

Continuarea guvernării în actuala stare, cu Sorin Grindeanu sau nu prim-ministru, risca ca în România în trei luni de zile programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică.

Călin Popescu Tăriceanu:

Analiza ne-a dus la niște concluzii pe care nu ni le-am dorit: o slabă performanță a actualului executiv. Există o discrepanță majoră între percepția publică legată de performanța guvernului și realitate.

E o situație care devine preocupantă, ne dă temerea că riscăm să eșuăm.

Am hotărât să punem realitatea pe masă. Nu este un capriciu al cuiva, nu ține de o conjunctură politică. 

Liviu Dragnea:

Nu cred că președintele Iohannis nu va ține cont de o propunere a coaliției. Nu intenționează să genereze o criză politică.

Grindeanu mi-a cerut demisia pentru că am numit miniștrii.

Sper ca dl Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Am decis ca toți membrii PSD care se alătură unui guvern care nu e decis de PSD să-și piardă calitatea de membru.

Sorin Grindeanu nu a fost exclus din partid. I-am făcut mai multe propuneri. Prima - ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri și calea de urmat. Din păcate, pur și simplu a plecat din sală. Am vrut să începem să reconstruim, nu am avut cu cine.

Mâine, la CEx, vom discuta o propunere de prim-ministru.

 


ACTUALIZARE 22.14 Coaliția PSD-ALDE îi va scrie președintelui Klaus Iohannis pentru a-l anunța că a retras sprijinul politic pentru Guvern.

ACTUALIZARE 22.05. Liviu Dragnea i-a propus lui Sorin Grindeanu să demisioneze din funcţia de prim-ministru, urmând să primească în schimb funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, vacantă în momentul de faţă, au declarat pentru News.ro surse participante la şedinţa Comitetului Executiv Naţional.

Sorin Grindeanu a refuzat oferta lui Liviu Dragnea, situaţie în care liderul PSD i-a promis postul de preşedinte al Curţii de Conturi, după ce Nicolae Văcăroiu îşi va încheia mandatul sau chiar menţinerea în Guvern ca vicepremier.

Dacă Sorin Grindeanu nu demisionează, rămâne de văzut care vor fi paşii următori din PSD.

ACTUALIZARE 21.50. Un nou CEx PSD va avea loc mâine.

ACTUALIZARE 21.40. PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu. Decizia s-a luat cu unanimitate - 68 voturi.

Totodată, s-a decis ca cei care refuză să plece din Guvern să fie excluşi din partid.

Nu s-a votat excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD.

A început şedinţa coaliţiei, din partea ALDE participă Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Chiţoiu.

PSD şi ALDE au decis separat retragerea sprijinului politic, iar acum e o formalitate să existe o semnătură de ambele părţi.

Vor fi făcute declaraţii după încheierea şedinţei coaliţiei.

ACTUALIZARE 21.39. Călin Popescu Tăriceanu a intra în sala în care se desfășoară ședința PSD.

ACTUALIZARE 21.00. Sorin Grindeanu ar fi spus că demisionează dacă preşedintele Iohannis va numi premier din PSD. Potrivit unor surse, Grindeanu i-ar fi cerut demisia lui Liviu Dragnea, pe motiv că miniştrii au fost aleşi de şeful PSD.

În şedința CEx, Olguţa Vasilescu a afirmat că toţi miniştrii ştiau că fac parte dintr-un guvern de tranziţie.

Sorin Grindeanu a ajuns la Guvern şi va face declaraţii în curând. 

Citiți și: Tomac (PMP): PSD îi reproșează lui Grindeanu că nu dezvoltă relațiile cu Rusia

ACTUALIZARE 20.50. Sorin Grindeanu a plecat din şedinţa CEx al PDS. Nu a făcut declaraţii.

PSD reproșează Executivului că nu a înţeles „viziunea” programului de guvernare, nu a strâns sprijin popular, nu a comunicat suficient şi, printre altele, nu a venit cu un program de sărbătorire a Marii Uniri în 2018.

ACTUALIZARE 19.35. Premierul Grindeanu a anunțat că nu se retrage din funcţia de prim-ministru. El și-a făcut propria evaluare, din care rezultă că doar nouă măsuri din programul de guvernare nu au fost îndeplinite.

„A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, a mai spus el.

ACTUALIZARE 19.15. Premierul Sorin Grindeanu le-a spus social-democraţilor reuniţi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional că l-au ”trezit” pe preşedintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor să îi dea Guvernul şi i-a întrebat de ce vor să facă acest lucru, au declarat pentru News.ro surse din partid.

”A fost OUG 13 şi nu aţi făcut nimic, eraţi aceiaşi în CEx. L-am trezit pe Klaus Iohannis cu ordonanţa de urgenţă. Acum îi daţi Guvernul. De ce?”, a spus Sorin Grindeanu în şedinţa CExN, au relatat pentru News.ro surse din partid.

Citiți și: Bilanțul Guvernului Grindeanu, la 6 luni: De la OUG 13 la legea salarizării

 ACTUALIZARE 18.45. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat oficial că partidul său i-a retras sprijinul politic lui Sorin Grindeanu și că miniștrii ALDE au venit la ședință cu demisiile scrise. Depinde de rezultatul CEx al PSD  ce se va înâmpla cu aceste demisii, a precizat Tăriceanu.

ACTUALZIZARE 18.10. Cei mai mulţi dintre miniştrii PSD au anunţat în şedinţă că vor demisiona la cererea partidului. Sunt însă şi excepţii. Augustin Jianu (Comunicaţii), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Gabriel Leş (Apărare), Tudorel Toader (Justiţie).

Augustin Jianu: Nu mi-a cerut nimeni demisia.

Mihai Tudose, ministrul Economiei: Voi face aşa cum cere partidul.

ACTUALIZARE 18:05 ALDE a decis, în şedinţa de miercuri, retragerea sprijinului politic acordat premierului Sorin Grindeanu, au declarat pentru News.ro surse din partid.

ACTUALIZARE 18.01. Doar 13% dintre măsurile din programul de guvernare au fost îndeplinte, în timp de 60% nu au fost realizate, arată raportul de evaluare a Cabinetului Grindeanu. Ministerul fruntaș este cel al Olguțăi Vasilescu, cu cele mai multe măsuri realizate. În schimb, la economie nicio măsură nu a fost dusă la capăt, potrivit raportului.

ACTUALIZARE 17.23. Evaluarea miniștrilor ar fi prezentată de Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe, judecat în prezent pentru fapte de corupție, potrivit informațiilor Digi24.

Citiți și: C.T.Popescu: Grindeanu constată că i se cere să se afunde în minciuna electorală cu care PSD a câștigat alegerile

ACTUALIZARE 17.18. Și ALDE își evaluează miniștrii. La această oră, are loc o ședință a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. 

ACTUALIZARE 17.03. Toți miniștrii PSD și-au semnat demisiile și își vor anunța plecarea din Guvern la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al partidului, potrivit informațiilor obținute de Digi24. 

ACTUALIZARE 16.45 "Cred că o oră durează raportul de evaluare, pentru că și colegii noștri din teritoriu au avut puncte de vedere, e făcut la modul colectiv raportul acesta. În maximum două ore cred că venim cu un punct de vedere oficial din partea partidului", a declarat Codrin Ștefănescu înaintea Comitetului Executiv Național al partidului, reunit miercuri la Parlament, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE 16.35 Premierul Sorin Grindeanu s-a îndreptat spre sala în care se desfăşoară CExN fără să facă declaraţii presei.

ACTUALIZARE 16.30 Potrivit Antena 3, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit în cursul după-amiezii şi există tensiuni între ALDE şi PSD pe tema remanierii, dar şi pe marginea unei posibile cooptări a UDMR la guvernare.

ACTUALIZARE 16.20 Filiala PSD Iaşi, de unde provine Mihai Chirică, unul din cei mai critici social-democraţi la adresa echipei Dragnea, îşi exprimă sprijinul pentru Guvernul Grindeanu. 

"Organizația Municipală Iași susține guvernarea PSD și pe premierul Sorin Grindeanu. Organizația Municipală Iași a Partidului Social Democrat îl susține pe domnul Sorin Grindeanu și Guvernul PSD-ALDE pe care acesta îl conduce în vederea punerii în aplicare a Programului de Guvernare ales de români în decembrie 2016. Organizația Municipală a PSD Iași consideră că pentru a performa și a obține rezultate, Guvernul trebuie sprijinit politic, în special de către conducerea partidului și parlamentarii PSD, formațiune care a propus actuala formulă guvernamentală", se arată într-un comunicat postat pe Facebook.

ACTUALIZARE. 16.05 Cu câteva momente înainte de începerea şedinţei CExN, Liviu Dragnea a declarat că nu i-a cerut demisia lui Sorin Grindeanu şi nici vreunui ministru. Totodată, liderul PSD susţine că nu este un CExN "pentru cineva". Din păcate nu e vorba doar de 60% din măsuri neîndeplinite, ci şi de un număr considerabil de măsuri îndeplinite parţial, a mai spus Dragnea. Este într-o situaţie nu foarte confortabilă, admite acesta, dar "nici nu mai pot fi lăsate lucrurile să evolueze ca până acum", a mai punctat liderul social-democrat.

ACTUALIZARE 16.00 "Până la momentul trimiterii acestui răspuns nu a fost înregistrată la Cabinetul prim-ministrului și nici la SGG demisia niciunui membru al Guvernului", se arată într-un răspuns al Biroului de presă al Executivului la o solicitare AGERPRES.

Miercuri, într-o discuție informală cu jurnaliștii acreditați la Palatul Victoria, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că este posibil ca unii dintre membrii Cabinetului său să demisioneze în cursul zilei.

 ACTUALIZARE 15.50 Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD și primar general al Capitalei, a declarat, pentru Digi24, că premierul Sorin Grindeanu ar trebui să demisioneze dacă i se retrage sprijinul politic. "Dacă eu aş fi în locul domniei sale şi dacă toţi colegii mei consideră că ar trebui să se retragă sprijinul politic premierului care nu a realizat în totalitate tot ce PSD a promis în campanie, m-aş retrage de bunăvoie. Nu cred că ar fi nevoie să se forţeze şi un vot. Nu cred că trebuie să fim fideli unui scaun sau unei funcţii", susţine Firea

ACTUALIZARE 15.40 „Eu cred că am îndeplinit măsurile care au fost prevăzute în programul de guvernare, suntem la zi. Eu am fost numit în această funcţie, nu am dat concurs, deci partidul va decide, conducerea partidului va decide ce se va întâmpla şi mă supun deciziei respective. Mi se pare normal”, a afirmat Pavel Năstase, înaintea CExN, citat de News.ro.

Întrebat ce va face dacă premierul Sorin Grindeanu îi va cere să rămână alături de el în Guvern, ministrul a spus că şi prim-ministrul face parte din acelaşi partid.

ACTUALIZARE 15.30 Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat miercuri, înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional, că, dacă partidul îi va cere să renunţe la funcţie, el îşi va da demisia „fără niciun fel de problemă” (sursa: News.ro).

ACTUALIZARE 15.20 Conform informațiilor obținute de Digi24, lui Sorin Grindeanu i s-ar fi oferit inclusiv conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în schimbul demisiei.

ACTUALIZARE 14.00 Începând cu ora 14.00, Liviu Dragnea se vede cu şefi de organizaţii din teritoriu, urmând ca o oră mai târziu liderul PSD să aibă întâlniri cu membri ai Cabinetului Grindeanu.

Pe de altă parte, potrivit Digi24, Sorin Grindeanu are şi el programate discuţii cu lideri social-democraţi de filiale, tot înaintea CExN. Printre aceştia, preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene, cel de la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, dar şi secretarul general al PSD, Marian Neacşu. De asemenea, mai transmite News.ro, la Palatul Victoria au mai fost miniştrii Dezvoltării, Sevil Shaidehh, Internelor, Carmen Dan, şi Justiţiei, Tudorel Toader. Luni, PSD Timiş, filială din care face parte Sorin Grindeanu, a aprobat o rezoluţie pentru sustinerea premierului, document transmis conducerii centrale a partidului. 

ACTUALIZARE 12.00 În cursul zilei, Sorin Grindeanu a vorbit cu jurnaliștii în fața Guvernului, într-o discuție aparent degajată, și a spus că nu își va da demisia. Totodată, premierul a afirmat şi că se aşteaptă la ”o execuţie publică”. El a mai spus că se așteaptă ca mai mulți miniștri să-și dea demisia dacă li se va cere acest lucru de la partid, aceștia având hârtiile pregătite. În plus, Grindeanu a subliniat că a îndeplinit cea mai mare parte programul de guvernare și că a pregătit propria evaluare cu privire la activitatea Executivului. Prim-ministrul a mai spus că va face declarații după ce va fi luată o decizie în CExN-ului PSD, unde va fi și el prezent.

ACTUALIZARE 11.50 Biroul de presă al Guvernului a anunţat că premierul Sorin Grindeanu nu va mai participa, miercuri, la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, transmite News.ro.

ACTUALIZARE 10.30. Premierul Sorin Grindeanu şi-a anulat, miercuri, participarea la reuniunea Consiliului naţional pentru pregătirea preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, eveniment care are loc la Palatul Victoria începând cu ora 12.15, urmând să meargă doar la Comitetul Executiv Naţional al PSD care se va reuni de la ora 16.00, la Parlament, au declarat, pentru News.ro, surse guvernamentale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri