Guvernul Grindeanu. Mai are președintele vreun cuvânt de spus?

Data publicării:
170103_PSD_MINISTRII_25_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu au anunţat miercuri lista completă a Guvernului care va merge mâine în Parlament pentru audierile în comisii mai întâi şi apoi pentru votul de învestitură.

Premierul va avea doi adjuncţi, doi vicepremieri, şi 24 de miniştri. Deşi mare parte din nume erau vehiculate de presă de câteva zile, al doilea om în Guvern nu a fost prevăzut de nimeni. Este Sevil Shhaideh, prima propunere de prim-ministru a lui Liviu Dragnea, pe care preşedintele a respins-o.

Lista cu propunerile de miniştri a fost trimisă din curtoazie la Palatul Cotroceni, spune Călin Popescu Tăriceanu.

Procedura constituţională îi conferă preşedintelui republicii doar rolul de spectator în acest moment al învestirii cabinetului. El nu se poate opune niciunui nume de pe lista propunerilor premierului desemnat.

„Din câte știu, președintele nu are un rol în definirea echipei din structura guvernului și a echipei guvernamentale. Echipa guvernamentală și programul sunt prezentate de premier în fața Parlamentului, care dă votul de învestitură. Legitimitatea e dată de Parlament pentru întregul guvern. Președintele nu are pârghie de invervenție în ceea ce privește echipa guvernului. Cred că cel mai important cuvânt îl au de spus alegătorii, partidele politice care merg în fața alegătorilor și apoi structurile de partid și parlament”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri