Guvernul, optimist în privința bugetului. Avertismentele analiștilor

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_08_INQUAM_Octav_Ganea

Viitorul Guvern ar putea găsi la Palatul Victoria o schiţă de buget construită pe nişte prognoze mai optimiste decât realitatea. Mai exact, pe o creştere economică de peste 4% şi un deficit bugetar mai mic de 3%. Sunt cifrele anunţate de premierul Dacian Cioloş la emisiunea „În faţa ta", de la Digi24. Analiştii avertizează însă că 2017 ar putea fi mult mai dificil decât estimează autorităţile.

Guvernanţii speră ca economia României să crească rapid şi în 2017, după ce anul acesta a avut cel mai mare avans din toată Uniunea Europeană. Această proiecţie se regăseşte de altfel şi în viitorul buget pregătit de Ministerul Finanţelor.

Mergem in continuare pe o crestere economică realistă din analizele și prognozele pe care le avem, de peste 4%, un deficit bugetar de sub 3%. N-am luat in considerare elemente sau legi votate de Parlament care nu sunt încă în vigoare sau care sunt la CCR”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Adică reducerile de taxe şi creşterile salariale decise în Parlament în ultimele luni, care însumează aproximativ nouă miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor este mult mai încrezător în mersul economiei decât sunt experţii internaţionali. Pentru anul viitor, prognozele instituțiilor financiare internaționale indică o creștere economică sub 4% pentru România. Cei mai optimiști sunt specialiștii de la Fondul Monetar Internațional, iar cei mai sceptici sunt experții Comisiei Europene.

Tot specialiştii de la Bruxelles au calculat că bugetul României s-ar putea confrunta în 2017 cu un an negru când vine vorba de venituri.

România va avea probabil cele mai mici venituri fiscale din istoria sa de 20 și ceva de ani, conform estimărilor CE, la 25,4% din PIB. Provocarea majoră pe care o va avea orice guvern care va face bugetul anului 2017 pornește de la această realitate”, a spus președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Dar pericole pentru economie pândesc şi din exterior.

„Întrebarea este de fapt: bugetul nostru construit pe un ritm de creștere ridicat ia în calcul toate riscurile la adresa încetinirii economiei europene?”, a precizat specialistul în piețe financiare, Claudiu Cazacu.

Economia ţării noastre este legată de cea europeană prin exporturi care frânează de un an. Tot de afară vine şi cea mai mare parte a produselor consumate de români.

„Consumul ar putea atinge un maxim în acest an, după care ar putea încetini ușor, dar va rămâne principalul element de sprijin al creșterii economice”, a spus analistul șef al BCR, Eugen Sinca.

Premise sunt: de la 1 ianuarie, TVA va scădea de la 20% la 19%, potrivit Codului fiscal. Şi tot de anul viitor ar urma să fie dispară taxa pe stâlp şi supraacciza pe carburant. Toate cele trei măsuri vor provoca un gol bugetar de peste șapte miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri