Răsturnare de situație: Guvernul renunță la modificarea Codului Penal

Data actualizării: Data publicării:
iordache2
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Răsturnare de situaţie în privinţa modificării Codurilor Penale, după ce Ministerul Justiţiei a trimis către CSM, Parchetul General, DNA încă de ieri un proiect de lege care copiază aproape integral conţinutul ordonanţei de urgenţă numărul 13. Mai mult, ministrul Florin Iordache anunţa în această dimineaţă că proiectul de lege va fi publicat azi pe site-ul ministerului.

ACTUALIZARE 15:00 - Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat luni, în timp ce jurnaliştii alergau după el pe holurile Parlamentului, că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă.

Jurnaliştii au încercat să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce MJ a anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anunţat că actul normativ a fost depus la CSM.

Florin Iordache nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii pentru a lămuri aceste aspecte, ministrul mergând în ritm alert.

Din mers, în timp ce ziariştii alergau după el, Iordache a spus că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde şi că doreşte o dezbatere mai amplă.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare.


 

ACTUALIZARE 14:35 - Ministerul Justiției spune că va realiza un nou proiect de modificare a Codurilor Penale. Se renunță astfel la varianta care conținea toate prevederile OUG 13 care a fost abrogată. Noul proiect va fi mai amplu și va ține cont de toate deciziile Curții Constituționale, conform biroului de presă al Ministerului Justiției.


 

În urmă cu puţin timp însă Ministerul Justiției susţine într-un comunicat de presă că NU MAI ESTE interesat să elaboreze un proiect de lege care să modifice Codurile Penale.

Ministerul Justiţiei transmite, luni după-amiază, că „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, susţinând că în prezent centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. Anunţul este făcut la câteva ore după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile.

„Ca urmare a interesului manifestat de reprezentanţii mass media, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, anunţă Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă transmis luni după-amiază.

În același timp, trebuie menționat că proiectul de lege trimis la Parlament are data de înregistrare încă de ieri, 5 februarie, astăzi documentul a fost transmis de CSM către toate instituțiile din sistemul judiciar și în același timp reprezentanții CSM au transmis că urma ca proiectul să fie analizat și avizat de specialiști apoi trimis plenului Parlamentului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri