Încă o imunitate pentru parlamentari

Data publicării:
parlament vot

Senatorii şi deputaţii au uitat de rivalităţile de partid. Au votat cot la cot pentru iertarea celor care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de 2013. Explicaţia lor este că până atunci, statutul nu interzicea acest lucru. Liderii social-democraţi şi liberali au părut uimiţi de rezultatul votului.

„Sunt neplăcut surpinsă. Atât i-a dus capul. Mai mult nu am ce să comentez. O să îi întreb pe cei doi lideri de grup de la noi”, a declarat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.

Îmi asum că nu am fost atent. Mi se pare un demers nefericit. Nu văd ce efecte pot să aibă, doar subiecte de discutie”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Unul dintre cei care au votat pentru adoptarea legii este Marian Neacşu, secretarul general al PSD. El a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că şi-a angajat fiica la biroul lui parlamentar între 2009 şi 2013.

„Aceasta lege de intepretare nu influenţează cu nimic situaţia mea juridică. Nu voi putea candida”, susţine Marian Neacşu.

Liberalul Mihăiţă Calimente şi-a angajat şi el fiul la biroul parlamentar.

„Ne-am trezit peste noapte că suntem vinovaţi pentru că s-a modificat o lege în 2013. Din punct de vedere moral, nu ştiu, putem interpreta că legea interpreta dreptul la muncă şi să interzici dreptul la muncă, din punct de vedere moral, nu e normal”, a explicat Mihăiţă Calimente.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate spune că deciziile ANI nu ţin cont de Statutul parlamentarilor, ci de alte legi aflate în vigoare.

„Ne aşteptăm ca în cele 30 de cazuri pe care le avem în prezent pe rol în diferite stadii de judecată probabil că va fi invocată această chestiune. Bătălia se va duce în instanţele de judecată”, spune Bogdan Stan, preşedintele ANI.

Experţii în drept constituţional văd o singură cale de rezolvare a acestui conflictul dintre Parlament şi Agenţia de Integritate.

Ce poate face ANI? Singura problemă care se pune este a unui conflict de natura constituţională, pe care să-l discute Curtea Constituţională, dar chiar şi în această ipoteză cred că sunt mici şanse de reuşită”, spune Ioan Stanomir, profesor drept constitutional.

În situaţie de conflict de interese după ce şi-au angajat rudele au fost găsiţi peste 50 de parlamentari din fosta şi actuala legislatură.

Parlamentari în conflict de interese:

PSD - 21

PDL - 11

PNL - 6

UDMR - 6

minorităţi naţionale - 8

PC -1

PPDD - 1

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri