Iohannis: Un ministru este în funcție până când îl eliberez eu, ori se validează un nou guvern

Data actualizării: Data publicării:
iohannis

Klaus Iohannis a catalogat, joi, la Bruxelles, drept „artificială şi inutilă discuţia despre demisiile miniştrilor din Cabinetul Grindeanu şi spune că aceştia trebuie să-şi vadă de treabă până când un nou Guvern va fi instalat, pentru că el nu va desemna noi membri ai Executivului doar pentru câteva zile: „Un ministru este în funcție până când îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut, ori se validează un nou guvern”, a declarat președintele. De asemenea, a spus că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile. 

Klaus Iohannis: „Am văzut că a apărut o mare discuție, e inutilă, un ministru e în funcție până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut, sau se validează un nou guvern votat de Parlament și atunci activitatea vechilor miniștri încetează din oficiu. Toată discuția e artficială, cred că e evident pentru toți că nu mă apuc să numesc miniștri pentru două zile, așa ceva nu se face, cei care sunt pe funcție n-au decât să-și vadă de treabă”.

„Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie şi o să mă întâlnesc şi cu (presa - n.r.) ca să vă spun ce opinie am, a afirmat şeful statului. El a adăugat că doreşte să vadă toate opţiunile partidelor, apoi va trece la desemnarea unei persoane.

Întrebat care vor fi criteriile pentru desemnarea noului premier, Iohannis a reluat ideea unei persoane integre, subliniind că ea trebuie şi să aibă o majoritate parlamentară care să o susţină.

„Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără problele penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate, a afirmat preşedintele.

El a respins sfaturile şi scenariile politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că aceste lucruri se stabilesc prin vot, la fel ca şi majoritatea.

Întrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, aşa cum cer unele partide, Iohannis a afirmat că ele sunt o soluţie de criză, la care nu îşi doreşte să se ajungă.

„Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament, a spus preşedintele.

Iohannis a mai adăugat că a avut o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu, însă doar pe tema finalizării mandatului său.

„Eu am vorbit cu premierul dintre toţi cei implicaţi în această chestiune, am vrut să ştiu dacă înţelege să continue cu responsabilitate până la stabilirea unei noi formulare guvernamentale. Cu ceilalţi politicieni voi vorbi luni, la Cotroceni, a spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări pentru luni, trimiţând liderilor acestora programul consultărilor la care fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis joi, 22 iunie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, informează Administraţia Prezidenţială.

Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE vor fi chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis. După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că este absolut convins” că luni preşedintele Klaus Iohannis va accepta propunerea de premier pe care el şi Călin Popescu Tăriceanu o vor face. Dragnea a făcut şi portretul viitorului premier: un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, capabil de implementarea programului de guvernare, care să aibă capacitate de muncă extraordinară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri