Cum va testa Klaus Iohannis majoritatea parlamentară

Data actualizării: Data publicării:
original_consiliul_european_-_23_iunie_2017_1 iohannis declaratie steaguri
Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații după reuniunea liderilor UE de la Bruxelles. El a vorbit despre temele discutate la Consiliul European, dar a răspuns și la întrebările legate de situația politică din țară.

original_consiliul_european_-_23_iunie_2017_1 iohannis declaratie steaguri
Foto: Presidency.ro

Întrebat cum va testa existenţa noii majorităţi parlamentare, Iohannis a spus că va urma procedurile constituţionale.

O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. E simplu. Nu e nicio complicaţie", a spus șeful statului.

Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică pe real în Parlament”, a explicat el.

Iohannis a spus ieri că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

Principalele declarații ale președintelui:

Despre apărarea europeană:

Aici sunt câteva chestiuni care ne interesează mult. În cadrul acestei reuniuni, am aprobat lansarea a ceva ce se numește PESCO (The Permanent Structured Cooperation, n.r.), o colaborare structurată în domeniul apărării.

S-a vorbit și se vorbește despre un fond de apărare, însă vreau să fim bine înțeleși, nu vorbim de un fond destinat achiziției de armament sau echipament, ci cercetării și coordonării.

Aceste teme legate de colaborarea strcuturată în domeniul apărării nu vin în niciun fel în conflict cu ce facem în NATO. Sunt chestiuni care nu țin de domeniile care țin de NATO, sunt chestiuni legate de coordonare și economie, industria de apărare, și din acest motiv și fondul responsabil pentru noi, care mai avem industrie pe apărare, e o chestiune importantă și vrem să fim parte a acestui proiect.

Despre sancțiunile impuse Rusiei pentru ocuparea Crimeei:

S-a discutat mult, dar nu în contradictoriu, toată lumea a vrut ca ele să fie prelungite.

Despre Brexit:

Am discutat la finalul ședinței de ieri despre Brexit, am fost informați despre cum au decurs negocierile. Lucrurile deocamdată sună bine și sper să avem rezultate destul de concrete până în toamnă pe prima fază.

Și ce a propus dna May pentru rezidenții europeni în Marea Britanie e un început bun, dar nu trebuie să ne pripim.

Industria de apărare:

Am cerut guvernelor succesive pe care le-am prins să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare de la noi, cu oarecare succes, dar mai e mult.

Împărțirea agențiilor europene:

Discuția pe care am avut-o în consiliu a fost foarte tehnică, nu s-a discutat despre unde va  merge o agenție sau alta.

Drepturile omului, întâlnire cu premierul danez:

În cursul discuției cu premierul danez mi-a ridicat această problemă, m-am oferit ca atunci când vom avea un nou guvern și un nou ministru că există o problemă și că trebuie găsită o soluție. Soluțiile pot fi găsite doar între cele două ministere și acest lucru s-a înțeles.

Respectarea drepturilor omului în închisorile românești:

Nu e o noutate, am avut tot anul discuții. O problemă de 20 de ani nu se rezolvă într-o zi, dar suntem hotărâți să rezolvăm problema și am transmis acest lucru.

Controlul investițiilor străine în Europa:

Textul inițial al concluziilor a fost modificat complet în acest punct. S-a înlocuit noțiunea de screening cu sintagma „a analiza”. Nu mai este vorba despre o supraveghere, termen care ducea într-o anumită abordare spre protecționism. Lucrurile nu se schimbă, dar trebui să privim cu mare atenție aceste chestiuni. Vrem să mergem pe calea liberului schimb, dar trebuie să evităm abordările naive, să găsim cele mai bune căi de a proteja investițiile strategice sensibile.

Cum/dacă veți testa majoritatea din România?

Voi desemna o persoană și acea persoană va prezenta o listă de miniștri și se va duce în fața Parlamentului. Acolo se votează. Președintele nu poate decât să asculte toate părțile și să tragă concluzii. Acelea se verifică în Parlament.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri