Klaus Iohannis: O lege a amnistiei ar fi o catastrofă pentru democraţia românească

Data actualizării: Data publicării:
iohannis cu microfoane - presidency

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului CSM.

Iohannis a declarat că o astfel de lege nu numai că "ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi dosarele unor politicieni" șidacă va fi promovată se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale.

"Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred", a spus Iohannis.

Preşedintele a anunțat că se va opune unei astfel de legi.

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru", a spus Iohannis.

Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că "speră că nu o va lua în nume personal", dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

"Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv", a avertizat şeful statului citat de News.ro.

El a mai afirmat că speră "să nu fie cazul" unei astfel de legi şi tocmai de aceea a simţit nevoia să se exprime şi public.

"Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a avertizat că un astfel de mers ar duce la "dărâmarea statului drept" şi la apariţia riscului ca "democraţia din România să dispară".

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri