Legea conversiei creditelor. Gradul de îndatorare, eliminat

Data actualizării: Data publicării:
credite banca

Răsturnare de situaţie în privinţa legii care prevede conversia creditelor din franci elveţieni în lei. Plenul Camerei Deputaţilor a eliminat pragul de îndatorare de 50%. Mai precis, în varianta iniţială, doar clienţii aveau rate care depăşeau 50% din venituri puteau cere conversia creditului. Acum, orice client ar putea să facă asta. Însă deputaţii nu au reuşit să dea votul final asupra proiectului.

Şedinţa de plen s-a suspendat din lipsă de cvorum. Social democraţii spun că de vină sunt liberalii, care nu au participat la şedinţă. De cealaltă parte, deputaţii PNL spun că PSD a încălcat regulamentul Camerei.

Legea a fost votată pe articole marți dimineața de plenul Camerei. Eliminarea plafonului de îndatorare de 50% se datorează social-democraților, care au respins amendamentul pe care îl votaseră, cu o zi în urmă, în comisii. S-a întâmplat după un apel făcut aseară de liderul PSD pe pagina sa de Facebook. Acesta a văzut, fără îndoială, nemulțumirile unor clienți ai băncilor, care nu au fost de acord cu acest grad de îndatorare de 50 la sută.

Astfel, acum, după eliminarea amendamentului, indiferent de veniturile pe care le au cei cu credite în franci elvețieni, ei vor putea să beneficieze de conversia creditului în lei, la cursul istoric.

Rămâne, totuși, plafonul pentru valoarea maximă a creditului, care nu poate depăși 250.000 de franci elvețieni.

Proiectul de lege depus în Parlament, care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric din momentul încheierii contractului, va avea un impact asupra sistemului financiar-bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit deputatului PNL Andreea Paul.

Detalii despre legea conversiei creditelor în franci, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri