Ludovic Orban și Cristian Bușoi, în cursa pentru șefia PNL

Data actualizării: Data publicării:
colaj orban busoi

Ludovic Orban și Cristian Bușoi își vor depune moțiunile cu care vor candida pentru postul de președinte al PNL la Congresul din 17 iunie. Cătălin Predoiu, primul care și-a anunțat intenția de a candida pentru șefia liberalilor, a renunțat la candidatură. Viitorul șef al formațiunii politice va fi ales  la congresul de miercuri de către 5.000 de delegați, relatează News.ro.

ACTUALIZARE. Secretarul general interimar al PNL, Cristian Bușoi, și-a depus şi el candidatura pentru președinția partidului, cu moțiunea „PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică”. Moțiunea sa a fost semnată de 100 de liberali.

„PNL are nevoie de schimbare, are nevoie de direcție și acesta este lucrul cel mai important care se va întâmpla în 17 iunie dincolo de alegerea unei echipe. Cred că trebuie să ieșim din cutie, cred că trebuie să deschidem ferestrele și să ne uităm în primul rând spre electorat. PNL trebuie să se schimbe, trebuie să fie un lucru foarte clar: dacă PNL nu se schimbă atunci nu va putea învinge Partidul Social Democrat și mi-e teamă că PSD, în aceste condiții, ar putea să câștige tot și PNL nu va mai conta”, a spus Cristian Bușoi.

ACTUALIZARE.  Ludovic Orban a ajuns la sediul central al PNL, unde și-a depus moțiunea de candidatură pentru șefia PNL. 

„Am alături de mine o echipa de oameni serioşi, de caracter, puternici, oameni care au reuşit în competiţiile electorale, oameni care fac cinste PNL. Nu-mi place să vorbesc despre mine, dar simt nevoia să vă spun câteva cuvinte: sunt un om credincios, îmi iubesc familia, ţara, sunt un liberal convins, până în măduva oaselor, mă bat pentru promovarea ideilor de libertate şi democraţie. Nu am dat înapoi în nicio bătălie, nu am fugit de pe câmpul de lupta, sunt un om de echipa care am fost alături în toate campaniile de colegii din toată ţara.

Proiectul nostru e de a construi un PNL care să aibă forţă să câştige toate alegerile, ne întemeiem pe o baza umană de o claritate remarcabilă, pe valori şi principii pe care le susţinem. Ca partid politic ne luptăm pentru drepturile şi libertăţile individuale, susţinem investiţiile, sprijinim orice român vrea să pună pe picioare o afacere, vrem să transformăm administraţia într-un partener al cetăţeanului, avem că obiectiv să întărim autonomia locală şi să permitem aplicarea principiului subsidiarităţii, să permitem oamenilor să pună în practică proiectele de dezvoltare locală

Suntem convinşi că PNL are capacitatea de a recâştiga încrederea părţii civilizate, educate, dinamice din electoratul român şi suntem convinşi că o naţiune puternică nu se poate bizui decât pe oameni puternici”, a declarat candidatul la președinția PNL. 


Primul care va sosi la sediul central al PNL pentru a depune moțiunea de candidatură este Ludovic Orban, la ora 11.00, urmat de Cristian Bușoi, la ora 15.00. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este de 16 mai. 

Europarlamentarul Cristian Buşoi, preşedintele organizaţiei din Bucureşti, şi-a anunţat public intenţia de a candida pe 5 mai.

„Am decis să îmi anunţ candidatura pentru funcţia de preşedinte al PNL. O fac cu toată responsabilitatea şi cu toată dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Zi de zi vedem cum tot mai mulţi politicieni aleg să privească în trecut lăsând România fără viitor. PNL este la răscruce. Vrem să fim partidul care poate construi României un viitor sau alegem să ajungem partdul care va vorbi despre trecut cu nostalgie”, a declarat atunci Cristian Buşoi.

El a prezentat pe scurt priorităţile pe care, în viziunea sa, ar trebui să le aibă PNL pentru a se impune pe scena politică şi pentru a recupera electoratul pierdut.

„PNL trebuie să se trezească şi să clarifice pe cine reprezintă şi cu ce ofertă politică vine pentru a redobândi încrederea oamenilor (...). Avem datoria de a bate PSD şi la alegerile prezidenţiale, şi la alegerile locale, şi la alegerile parlamentare. Dar dacă nu recuperăm electoratul care l-a votat pe Klaus Iohannis în 2014, care a ieşit să protesteze împotriva PSD în 2017, PNL nu va bate niciodată PSD. PNL trebuie să demonstreze că poate construi un viitor pentru România şi că poate recâştiga încrederea tinerilor independenţi economic de stat, pe cei care caută o viaţă mai bună în ţară, dar se gândesc în fiecare zi să emigreze, pe cei care vor să aibă un viitor”, a mai spus Buşoi în anunţul de lansare a candidaturii la preşedinţia PNL.

Conducerea aleasă a PNL Bucureşti (alături de noii preşedinţi ai organizaţiilor de sector) şi-a arătat, marţea trecută,printr-o serie de declaraţii şi postări publice, susţinerea pentru Cristian Buşoi pentru funcţia de preşedinte al PNL.

„Întreaga conducere a PNL Bucureşti aleasă în data de 8 aprilie 2017 şi-a declarat susţinerea pentru Cristi Buşoi: Marius Vintilă, prim-vicepreşedinte PNL Bucureşti; Cristi Popescu, prim-vicepreşedinte PNL Bucureşti; Mirela Zivari, vicepreşedinte PNL Bucureşti; Ciprian Ciucu, vicepreşedinte PNL Bucureşti; Hazem Kansou, secretar general PNL Bucureşti”, a transmis biroul de presă al PNL

De asemenea, Buşoi este susţinut de 5 din 6 preşedinţi ai organizaţiilor de sector, singurul nume care lipseşte fiind cel al Ancăi Boagiu, preşedintele PNL Sector 2. Este vorba de preşedinţii organizaţiilor de sector Victor Picu, preşedinte PNL Sector 1; Florin Alexe, preşedinte PNL Sector 3; Răzvan Sava, preşedinte PNL Sector 4; Cristian Olteanu, preşedinte PNL Sector 5 şi Cornel Pieptea, preşedinte PNL Sector 6. 

„Credem cu tărie că forţa PNL va veni din unitate, echilibru şi coerenţă. Ştim că PNL are nevoie de o echipă puternică şi de un program concret pentru România. PNL are nevoie de un drum sigur şi drept pentru a-şi recâştiga încrederea în rândul electoratului de dreapta şi locul în istoria României. Cristi Buşoi este cel mai potrivit să îl conducă pe acest drum. Cristi Buşoi a demonstrat în cei 21 de ani de când este membru PNL că este un om integru, hotărât şi nu în ultimul rând dedicat Partidului Naţional Liberal şi valorilor sale. A demonstrat că este un om de echipă, care ştie ce face şi care munceşte exclusiv în interesul PNL şi al României”, se arată în declaraţia comună a şefilor de organizaţii din Bucureşti.

În aceeaşi zi, Ludovic Orban a anunţat, la finalul întâlnirii cu cei care îl susţin în cursa pentru şefia partidului, că 24 de lideri de organizaţii judeţene au semnat pentru moţiunea sa, mai mulţi parlamentari, opt primari de municipii reşedinţă de judeţ şi trei preşedinţi de consilii judeţene. 

Orban a afirmat că, dacă va ajunge preşedinte al PNL, din echipa sa de conducere vor face parte inclusiv contracandidaţii săi, dacă vor dori, sau susţinători ai contracandidaţilor şi, de asemenea, a promis că nu îşi va ataca competitorii în cursa pentru şefia partidului.

„Colegii care s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte sunt colegii noştri, pe care îi respect. Toată campania pe care o voi derula va fi o campanie marcată de respect faţă de colegii mei, de corectitudine, de fairplay. Nu voi spune niciun cuvânt rău despre colegii mei (…) Eu cred că trebuie să se regăsească în vitoarea echipă a PNL şi oameni care sunt candidaţi care intră în competiţie cu mine sau oameni de calitate şi de valoare care sprijină alţi candidaţi”, a mai spus Ludovic Orban.

Unul dintre cei mai curtaţi liberali pentru a candida la preşedinţia PNL a fost primarul de la Oradea, Ilie Bolojan, fost secretar general al partidului, dar care a ales să îl susţină pe Ludovic Orban în această competiţie.

„Am luat decizia să ne concentrăm forţele, să oferim o echipă puternică membrilor PNL, pe care să o poată alege în aşa fel încât din 17 iunie să fie un nou început pentru PNL, care să ofere şansa acestui partid de a oferi mecanisme de modernizare pentru ţara noastră şi pentru bunăstarea cetăţenilor”, a declarat Bolojan.

Vineri şi duminică, conducerile a trei organizaţii judeţene - Constanţa, Galaţi şi Iaşi - au anunţat oficial că îl susţin tot pe Orban.

Cătălin Predoiu a anunţat, săptămâna trecută, că se retrage din cursa pentru şefia PNL. 

„Dragi prieteni, am informat acum câteva minute membrii BPN PNL privind faptul că am luat hotărârea să nu depun o moţiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie (…) Am înţeles în acelaşi timp că ceea ce ofer eu pentru funcţia de Preşedinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizaţii. Din păcate, mulţi şi-au fixat opţiunile prin semnătură în alb, fără ca textul vreunei moţiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru şefia PNL, acum nu se poate!”, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

La întâlnirea preşedinţilor de organizaţii PNL din Ardeal, care a avut loc pe 21 aprilie la Cluj-Napoca, Predoiu i-a spus primarului de Oradea, Ilie Bolojan, că dacă va candida la preşedinţia partidului el se retrage şi îl va susţine, a relatat News.ro, în exclusivitate. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri