Mai mulți bani pentru parlamentari. Legea poate fi schimbată abia la toamnă

Data actualizării: Data publicării:
parlament
Foto: Inquam Photos

Aleşii vor primi mai mulţi bani pe perioada vacanţei parlamentare. Este vorba despre majorarea sumei destinate birourilor parlamentare, care va junge chiar şi la 25.000 de lei în cazul şefilor Parlamentului. Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului vor să plafoneze suma la nivelul celei din prezent, adică la valoarea de 10.000 de lei. Pentru acest lucru este nevoie, însă, de modificarea legii, lucru care nu se poate face decât în următoarea sesiune parlamentară.

După ce le-au crescut indemnizaţiile, parlamentarii vor beneficia acum şi de sume forfetare mai mari. Conducerea Parlamentului vrea, însă, să le plafoneze.

Eu cred că în afară de indemnizaţii, celelalte sume să rămână la fel, nu cred că cu mărirea indemnizaţiei s-au mărit şi cheltuielile cu cazarea”, a spus Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.

Reunită în şedinţă, conducerea Parlamentului şi-a dat seama că sumele forfetare se pot plafona doar printr-o decizie a plenului.

Din păcate suntem într-un impas, trebuie modificată legea 96. La toamnă vom propune modificare legii de funcționare a Parlamentului. Pe lunile de vară se calculează în funcție de indemnizație”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

În plus, la Camera Deputaţilor, o parte din aceste sume au fost deja acordate.

Nu ştiu cum poate fi clasificată o astfel de atitudine, dar cred că ieri dacă s-ar fi discutat nu ne-am fi aflat în situația de azi, de a şti dacă banii primiţi de deputaţi trebuie sau nu să îi dea înapoi. Nu ştiu dacă sunt sau nu bani, dar ce s-a întâmplat azi e o dovadă de amatorism”, a spus Mihai Goțiu, senator USR.

De la 1 iulie parlamentarii primesc o indemnizaţie mai mare, cuprinsă între 13.000 de lei şi aproximativ 16.700 de lei. Prin urmare, creşte şi suma forfetară de la aproximativ 10.000 de lei la 25.000 de lei, în cazul şefilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. De asemenea, şi sumele acordate pentru cazare se majorează, de la 4.000 de lei la peste 6.500 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri