Mai mulți bani, putere şi protecţie pentru aleşii locali

Data actualizării: Data publicării:
170220_grindeanu dragnea secret_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu le-au promis aleșilor locali mai mulți bani, protecție în fața Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și putere sporită. Toate aceste promisiuni urmează să se transforme în proiecte legislative care vor fi votate în Parlament în perioada următoare pentru a da o nouă faţă administraţiei locale, au mai spus șeful PSD și prim-ministrul. 

După ce liderii din teritoriu s-au plâns la centru că au probleme cu procurorii, actuala putere a găsit soluţia. Vrea să schimbe mai multe legi în Parlament, astfel încât aleşii locali să fie protejaţi.

„Suntem în situaţia în care astăzi aleşii locali au devenit ţinta multor instituţii. Se pleacă de la ideea că aleşii locali în fiecare zi încalcă vreo regulă sau încalcă vreo lege.Trebuie să stabilim o dată în România că pe zona de oportunitate nu se poate băga nicio instituţie, e doar dreptul alesului local”, a spus șeful PSD.

O altă nemulţumire a liderilor locali se referă la situaţiile de incompatibilitate.

În România, avem o lege absolut defectuoasă în ceea ce priveşte incompatibilităţile. România nu are o lege europeană privind incompatibilităţile”, a spus președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan.

Dar cum putem explica faptul că o incompatibilitate din 2015 sau 2011 sau din 2012 are efect şi pentru mandatul următor sau pentru alt mandat din altă instituţie? Am vorbit cu foarte mulţi oameni din ţară şi străinătate şi mi-a fost foarte greu să explic pentru că nici eu nu înţeleg care e logica”, a adăugat Liviu Dragnea.

Aleşii locali sunt supăraţi şi din cauza salariilor.

„Nu poţi să trimiţi pe cineva să aibă responsabilităţi în ceea ce înseamnă gestionarea a mii de miliarde din acest punct de vedere şi să-i spui: mă, mergi cu bicicleta de acasă până la serviciu şi ia şi mănâncă un sandviş din buzunar la fiecare oră pentru faptul că e de datoria ta să ne slujeşti pe noi”, a explicat președintele UNCJR Marian Oprișan.

Liviu Dragnea a promis însă că mai mulţi bani vor ajunge în teritoriu prin programul de dezvoltare locală.

Premierul Grindeanu a plusat şi el cu două teme dragi celor din teritoriu: descentralizarea şi schimbarea legii electorale.

Nu vreau să deschid astăzi o cutie a Pandorei, dar nu pot să nu mă întreb, merită să păstrăm acest sistem sau mai bine să revenim la votul uninominal. Alegerea indirectă a preşedinţilor de Consilii Judeţene, ca şi cum ai lega nişte pietre de picioare şi ai spune cuiva să alerge să facă performanţă”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri