Mărturisiri surprinzătoare ale premierului Grindeanu la Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
grindeanu tusk - gov

Premierul Sorin Grindeanu a făcut o mărturisire la Bruxelles, în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o în faţa jurnaliştilor români. El a recunoscut că adoptarea ordonanţei 13 NU a fost o decizie corectă şi a apreciat creativitatea protestatarilor. De altfel, lupta anticorupţie a fost una din temele de discuţie ale premierului român cu oficialii de la Bruxelles. Într-un mesaj pe Twitter, postat în limba română de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a scris că cei doi au discutat despre așteptările societății românești privind lupta împotriva corupției.

Premierul Sorin Grindeanu recunoaşte că decizia de a adopta Ordonanţa 13 de modificare a codurilor penale a fost una discutabilă.

Chiar daca la un anumit moment iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, ce am avut noi în țară, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă, iar acea decizie trebuie să o retragi, iar acest lucru am făcut”, a spus Sorin Grindeanu.

Iar mesajele protestatarilor au fost înţelese, a adăugat premierul.

Respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că un protest desfășurat e în ordine, ba chiar apreciez foarte mult creativitatea de care mulți dintre concetățenii noștri au dat dovadă în această perioadă”, a mărturisit șeful de la Palatul Victoria.

Premierul fusese întrebat ce mesaj ar avea de transmis, după vizita la Comisia Europeană şi la Consiliul European, pentru cei care sunt în continuare în stradă şi care îi cer demisia. Iată răspunsul complet al premierului: „Eu am urmărit în această perioadă toate protestele şi vă spun lucrul ăsta cât se poate de sincer: şi când au fost zeci de mii de oameni în faţa clădirii Guvernului, şi acum, când nivelul protestelor s-a mai redus, respect opinia protestatarilor, apreciez faptul că au fost proteste desfăşurate în ordine, ba chiar apreciez foarte mult creativitatea de care mulţi dintre concetăţenii noştri au dat dovadă în această perioadă. Să ştiţi că mesajele pe care le-au transmis le-am înţeles. Tocmai de aceea vreau să vă spun ceva: faptul că noi şi Guvernul pe care îl conduc am luat decizia de a abroga cu Ordonanţa 14 la câteva zile, e dat de următorul lucru: chiar dacă la un anumit moment, iei o decizie care poate fi discutabilă, în momentul în care în societate apar manifestări, proteste, chestiuni pe care noi le-am  avut în ţară, înseamnă că decizia ta nu a fost cea corectă, iar acea decizie trebuie să o retragi şi lucrul ăsta l-am făcut. Tot ceea ce ţine de discuţii pe acest domeniu în continuare se vor desfăşura în Parlament, aşa cum vă aminteam şi cum vă spuneam mai devreme, implicând şi alţi actori decât partea politică. Este ceea ce îmi doresc”. 

Sunt declaraţiile premierului venit la Bruxelles tocmai pentru a discuta cu oficialii europeni despre situaţia de la Bucureşti. (Transcrierea conferinței de presă, aici)

Aceştia şi-au arătat, de altfel, îngrijorarea, încă de la începutul protestelor, şi au avertizat că adoptarea unor asemenea acte normative se va reflecta în rapoartele MCV.

Chiar dacă celebra OUG 13 a fost abrogată, românii care trăiesc în capitala Uniunii Europene, nu au renunţat la proteste. În timp ce Sorin Grindeanu discuta cu preşedintele Consiliului European, câteva persoane cereau demisia premierului.

Ne nemulțumește faptul că s-a încercat un atac la Codul penal și la Codul de procedură penală și ne nemulțumește faptul că nu se adoptă soluții clare și că în continuare este o situație foarte incertă”, a explicat o tânără.

„Au încercat de mai multe ori să ne păcălească și vreau să știe și premierul, și guvernul că nu credem minciunile lor”, subliniază un alt manifestant.

Discuţia a fost una importantă şi pentru preşedintele Consiliului European, care la sfârşitul întâlnirii a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj în limba română: „Am evidențiat valorile UE şi așteptările societății românești privind lupta împotriva corupției”, a spus Donald Tusk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un mesaj asemănător a fost transmis şi în comunicatul oficial al Consiliului European: „Președintele Tusk a subliniat necesitatea de a avansa în lupta împotriva corupției, de a proteja progresele semnificative realizate și de a asigura ireversibilitatea acesteia, în conformitate cu așteptările ridicate ale societății românești și a valorilor UE”.

Premierul Grindeanu a mai avut întrevederi cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu vicepreședintele Comisiei, Jyrki Katainen.

Discuţiile cu oficialii europeni s-au centrat pe lupta anticorupţie şi pe raportul Mecanismului de Cooperare şi Evaluare. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a avut un mesaj clar pentru Guvernul român: ridicarea MCV se va face doar atunci când România va dovedi că a înaintat suficient pe drumul anticorupţiei, astfel încât să nu mai poată face paşi înapoi. În plus, orice modificare a legislaţiei penale trebuie făcută transparent. Recomandare pe care premierul se angajează să o respecte, transmite trimisul Digi24 la Bruxelles, Cristina Sbîrn.

Pe agendă s-au aflat şi subiecte economice, inclusiv atragerea de fonduri europene, şi bugetul României pe acest an, promulgat cu rezerve de şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri