Miniştrii care s-au plâns de sabotajul funcționarilor. „Să nu fim ipocriți!”

Data actualizării: Data publicării:
birou functionari

Ministrul Turismului este şocat de indolenţa subalternilor săi. „Un sistem cangrenat, în care fiecare protejează pe fiecare”. Aşa descrie Mircea Titus Dobre o bună parte din sistemul public, plin de funcţionari leneşi, care nici nu pot fi înlocuiţi. De-a lungul timpului, mai mulţi miniştri s-au plâns că sunt sabotaţi de funcţionarii din subordine.

Mircea Titus Dobre a instituit controale în ministerul Turismului şi va înainta premierului un raport de informare privind activitatea subalternilor săi.

„Avem cazuri, şi foarte multe, pe care le-am descoperit în primele zile în care am venit la minister, când oamenii pur şi simplu nu se prezentau la muncă. Căutam şefii de servicii, anumiţi directori şi nu se aflau la muncă. Se pierd documente sau se fac pierdute, trebuie căutate, identificate şi fiecare aruncă vina unul pe celălalt. Marea majoritate dăm de oameni de rea-credinţă. Ei poate sunt foarte competenţi, dar nu vor să depună efort. Dacă cineva nu mai vrea să stea in sistemul public, se poate duce în sistemul privat, dacă e performant”, a spus Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

De acelaşi lucru se plângea, în urmă cu câţiva ani, şi un alt ministru al Turismului, Maria Grapini.

Am găsit oameni nepotriviţi în sensul: oameni neimplicaţi, chiar dacă au cunoştinţe. Pe mine nu mă interesează câtă cunoaştere are, că poate să o dobândească. Mă interesează implicarea şi loialitatea faţă de post. Am propus modificarea legii. Să avem un buget pentru cheltuielile salariale şi cine munceşte, să îi dau mai mult şi cine nu munceşte, să pot să îi iau”, spunea în 2013 Maria Grapini, fost ministru delegat pentru IMM-uri şi Turism.

Şi miniştrii tehnocraţi au avut de-a face cu rezistenţa oamenilor din subordine.

Oamenii se obişnuiseră să facă lucrurile într-un anumit fel care era greşit, mai ales la fonduri europene vorbim de eşecuri majore în domeniu. Dat fiind că funcţionarii sunt evaluaţi doar odată pe an şi evaluarea este foarte complexă, nu prea ai ce să le faci. Să nu fim ipocriţi, fie avem funcţionari numiţi prin concurs şi facem concursuri, fie avem funcţionari politici numiţi de către ministru şi facem acest lucru. Situaţia de acum este cea mai proastă dintre variante”, a spus Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene.

Fostul vicepremier Costin Borc s-a plâns în repetate rânduri că în minister există cel puţin o treime dintre funcţionari care „pun tălpi proiectelor”.

Foarte mult ne-am chinuit, atat cu Ordonanța de reorganizare a ministerului, cât şi cu hotărârea de preluare a departamentului pentru investiţii străine. Nu a fost un lucru dorit, pentru ca se schimba status quo-ul. Poate să ne lăudăm viitorului guvern că le punem beţe în roate. (Reporter: Şi l-aţi chemat pe funcţionar) Da, şi a spus că: l-am uitat, am pierdut documentul”, a spus Costin Borc, fost vicepremier.

În perioada în care se discuta reducerea salariilor bugetarilor, fostul premier Emil Boc vorbea despre angajaţii de la stat care „taie frunză la câini”. Potrivit legii, funcţionarii pot fi destituiţi doar dacă au comis abateri disciplinare cu consecinţe grave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri