REZULTAT OFICIAL. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a fost respinsă

Data actualizării: Data publicării:
171123_PARLAMENT_MOTIUNE_CENZURA_PNL07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Tudose se confruntă joi cu prima moțiune de cenzură în Parlament, însă nu are emoții - sunt șanse slabe ca demersul opoziției să aibă succes. De altfel, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, nu au participat la dezbateri, preferând să meargă la o discuție cu organizația de pensionari a PSD. 

171123_PARLAMENT_MOTIUNE_CENZURA_PNL07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 14:14 Moțiunea nu a întrunit suficiente voturi pentru a determina căderea Guvernului Tudose. Au fost 159 de voturi pentru, trei împotrivă și 23 de abțineri.

Din totalul celor 465 de parlamentari, au fost prezenți 317. Dintre aceștia, au votat doar 185, în felul următor: pentru  - 159, contra - 3, abtineri - 23.

Moțiunea a fost declarată oficial ca respinsă.

ACTUALIZARE 14:00 Votul la moțiunea de cenzură s-a încheiat. Potrivit informațiilor Digi24, moțiunea a fost respinsă. Pentru moțiune ar fi votat 156 de parlamentari, dar pentru a trece, era nevoie de 234 de voturi în favoarea moțiunii.

În scurt timp sunt așteptate și rezultatele oficiale.

ACTUALIZARE 13:15 Dezbaterile s-au încheiat mai repede decât era preconizat și a început deja votul la moțiunea de cenzură.  Votul a început cu citirea listei membrilor Guvernului care sunt şi parlamentari şi care au spus că nu votează.  Parlamentarii social-democraţi au stat în sală doar în timpul discursului lui Tudose.

Votul este secret cu bile, fiind necesare voturile majorităţii senatorilor şi deputaţilor pentru ca moţiunea să treacă.

Iată care este raportul de forțe din Parlament:

ACTUALIZARE 12:38 Vorbește fostul președinte Traian Băsescu, din partea PMP. „Programul Dragnea-Vâlcov va duce țara într-o situație foarte dificilă”, spune liderul PMP, care prezintă o serie de măsuri ce ar trebui oprite, respectiv luate.

ACTUALIZARE 12:30 Deputatul PNL de Alba Iulia Florin Roman oferă un moment inedit. Aduce, la tribuna Parlamentului, mai multe produse alimentare - ouă, unt, ulei, ciocolată- pentru a da exemple de scumpiri. La sfârșitul discursului, i-a oferit premierului un ou de ciocolată și i-a „predat” ștafeta cartonului cu ouă următorului vorbitor: Traian Băsescu. Detalii, aici.

Ulterior, întrebat de ziariși, premierul a spus că nu a mâncat oul de ciocolată, ci l-a mâncat pe jumătate vicepremierul Marcel Ciolacu. Întrebat ce jucărie-surpriză era înăuntru, a spus că „o fetiță”.

Florin Roman171123_MOTIUNE_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea florin roman alimente
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
171123_MOTIUNE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea basescu carton oua
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 12:10 Președintele USR Dan Barna a declarat de la tribuna Parlamentului în dezbaterea moțiunii de cenzură că, până acum, guvernul condus de Mihai Tudose a îndeplinit doar 3% din programul de guvernare, în condițiile în care, în vară, coaliția PSD-ALDE și-a demis propriul guvern pentru că a realizat „doar 13 la sută” din programul de guvernare. Detalii și video, aici.

ACTUALIZARE 12:04 Prim-ministrul și-a încheiat discursul, iar parlamentarii coaliției încep să părăsească din nou sala.

De altfel, și liderul PSD, Liviu Dragnea, a intrat în plenul reunit al Parlamentului doar pentru a fi prezent la discursul prim-ministrului Mihai Tudose, părăsind sala imediat ce şeful Guvernului a terminat de vorbit. În timpul dezbaterilor pe moțiune, el a participat, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, la o discuție cu pensionarii PSD, care a avut loc tot la Parlament. (Ulterior, la încheierea discuțiilor cu pensionarii, Liviu Dragnea a declarat că a avut o discuție „de suflet”. Întrebat de jurnaliști dacă a vorbit cu pensionarii și despre dosarul său penal, Liviu Dragnea a spus „da” și a plecat nervos. Detalii și video, aici)

Între timp, continuă dezbaterea moțiunii, cu discursul Ralucăi Turcan, din partea PNL.

„PSD rămâne în mod evident cel mai mare duşman al democraţiei şi la fel de intolerant cu libertatea de exprimare ca în anii '90. Este limpede pentru toată ţara că liderii actualei coaliţii de guvernare aleargă într-o direcţie opusă României. Acţiunile acestui Guvern sunt din ce în ce mai evident orientate împotriva interesului naţional. Se guvernează împotriva cetăţenilor, iar sfidarea şi aroganţa de care aţi ajuns să daţi dovadă au atins cote greu de imaginat. Domnilor absenţi, Dragnea şi Tăriceanu, domnule Tudose, dragi colegi, au mai fost aroganţi cu dosare penale, însă niciunul nu a îndrăznit asemeni dumneavoastră să schimbe legi şi reguli pentru a scăpa din faţa justiţiei sau de eventuale sentinţe”, a declarat Raluca Turcan.

Liderul deputaţilor PNL a atras atenţia că Dragnea, Tăriceanu şi Tudose vor să se întoarcă la „practici şi modalităţi de operare dinaintea integrării în Uniunea Europeană”.

ACTUALIZARE 11:56 Parlamentarii PSD au început să se întoarcă în plen, dându-și seama că premierul lor vorbește în fața unei săli pe jumătate goale.

ACTUALIZARE 11:50 Numărul protestatarilor din fața Parlamentului a ajuns la 5.000 de persoane. Liderul PNL, Ludovic Orban, li se adresează.

171123_PROTEST_MOTIUNE_PNL_IZVOR10_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

ACTUALIZARE 11:40 Premierul Mihai Tudose urcă la tribuna Parlamentului și începe prin a acuza opoziția pentru demersul „populist”, după care trece în revistă realizările Guvernului în domeniile sănătății și educației.

„Este primul an când elevii au avut manuale de la începutul școlii, nu au mai învățat după fițuici”, a spus Tudose, spre rumoarea audienței. „Pe ăla de clasa a V-a vi-l facem dvs cadou”, le-a spus el celor care îi contestau spusele.

„Aţi vorbit despre haosul din Educaţie. Vă reamintesc că acesta e primul an din mulţi ultimi ani  când manualele şcolare au fost la timp, la începutul şcolii. Nu au mai învăţat după fiţuici, ca pe vremea dumneavoastră. În al doilea rând, am  finalizat construcţia a 46 de grădiniţe, 24 de şcoli. Ăla de clasa a cincea (manualul - n. red.), pentru dumneavoastră vi-l dăm personal. Dacă acolo sunteţi, e în regulă”, a declarat Mihai Tudose în plenul Parlamentului.

El a mai spus că s-au făcut „progrese semnificative” în ceea ce priveşte învăţământul dual, unde Guvernul a reuşit să finalizeze perste 100 de clase.

„Tot în moţiunea dumneavoastră am citit ceva foarte grav, anume că Educaţia ar fi în declin şi că elevii nu ar avea manuale. În lumea dumneavoastră nu erau manuale. Diferenţa anul acesta faţă de anul trecut: anul trecut s-au cheltuit pe manuale şi pe acele suplimente 700 de milioane de lei. Anul acesta s-au asigurat toate manualele cu 40 de milioane de lei. Poate mai puneţi nişte întrebări despre unde şi cine a cheltuit banii respectivi”, a mai spus şeful Guvernului.

Premierul a admis, pe de altă parte, că la capitolul investiții nu are rezultate, dar a dat o explicație: „Pentru că nu am avut ce continua, a trebuit să sădim noi, să facem proiecte”.  Vorbind în continuare despre situația din economie, Tudose a subliniat „greua moștenire” lăsată de Guvernul Cioloș, un guvern care „a pus țara pe butuci”.

„Noi suntem un guvern responsabil, care aduce bunăstare și stabilitate”, a spus premierul, prezentând situația creșterii salariilor din sectorul bugetar.

Cu această ocazie, Mihai Tudose a reconfirmat că Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru a nu scădea salariile din IT. El a susţinut că sectorul IT va fi „o prioritate strategică” în continuare. „Ne dorim să contribuim la dezvoltarea sa. La fel vom proceda şi cu veniturile persoanelor cu dizabilităţi”, a mai spus şeful Guvernului.

ACTUALIZARE 11:15 Parlamentarii PSD au părăsit sala de ședințe, unde urmează să se dezbată moțiunea de cenzură. Ei au stat în plen doar pentru înregistrarea prezenței. Este un gest de dispreţ şi de sfidare, a comentat la Digi24 consultantul politic Adrian Zăbavă:

Între timp, circa 2.000 de oameni s-au strâns deja în parcul Izvor, de lângă Parlament, și urmează să facă, potrivit organizatorilor, un lanț uman în jurul clădirii, la apelul PNL. Detalii și imagini, aici.


Moțiunea de cenzură depusă de PNL și USR, intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, va fi dezbătută și supusă votului joi, de la ora 11:00. De la aceeaşi oră, liberalii au anunţat că vor face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, manifestaţie la care va participa şi liderul PNL, Ludovic Orban.

Moțiunea e semnată de 148 de parlamentari PNL, PMP și USR și trei deputați independenți. 

Moțiunea are însă șanse slabe să treacă, în condițiile în care parlamentarii PSD și ALDE nu votează (vor sta în sală doar pentru numărătoare, apoi vor ieși), UDMR se va abține de la vot, iar șase parlamentari independenți nu au spus ce vor face.

Pentru ca moțiunea să aibă succes, ceea ce ar duce automat la căderea Guvernului Tudose, ar fi nevoie de 234 de voturi din totalul de 465.

În democrația românescă de după 1990, numai trei moțiuni de cenzură au avut succes - cea din octombrie 2009 împotriva Guvernului Boc, cea din 2012 împotriva Guvernului Ungureanu și cea, fără precedent, de anul acesta, când coaliția și-a demis propriul guvern, care era condus de Sorin Grindeanu.

PNL i-a chemat în Parcul Izvor pe cei nemulţumiţi de actuala guvernare, pentru a face un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului joi, de la ora 11.00, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură.

„PNL știe că are zero șanse ca această moțiune să treacă, dar vor să arate că se agită, și fără rost", a declarat miercuri președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, citat de Agerpres.

Reprezentanţii PNL au mai spus că luptă cu toate armele constituţionale „pentru a opri distrugerea economiei şi subordonarea instituţiilor democratice independente de către guvernarea PSDragnea”, adăugând că pentru aceasta e nevoie de susţinerea cetaţenilor care „pot şi trebuie să-şi exprime public nemulţumirile şi să ceară parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de PNL”, scrie News.ro.

PNL și USR solicită, prin moțiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, retragerea încrederii acordate Guvernului Tudose, pentru a se opri distrugerea economiei, atacul la Justiție și scoaterea României din Uniunea Europeană.

„Actuala guvernare PSD — ALDE a reușit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale — de la sănătate și educație, la fiscalitate, justiție sau infrastructură. În mai puțin de un an, guvernarea PSD — ALDE a aruncat la coșul de gunoi promisiunile făcute în campanie și, odată cu ele, speranțele românilor într-un trai mai bun”, susțin semnatarii moțiunii.

Parlamentarii PNL și USR completează că demiterea Guvernului trebuie să ducă imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat „haosul” fiscal și să oprească „atacul” la independența Justiției.

De asemenea, semnatarii moțiunii de cenzură solicită și promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investițiilor și cu un nivel al deficitului substanțial sub 3%, precum și reformarea instituțiilor și companiilor care gestionează aceste investiții publice.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri