Motive pentru care unii deputați au devenit „neafiliați”

Data publicării:
deputati

Încă din primele luni din aceasta legislatură, partidele au început să piardă deputaţi şi senatori. În aproape un an, „independenţii” din Parlament au ajuns suficient de mulţi cât să formeze un nou grup politic. În total, 14 aleşi au fost excluşi ori au abandonat formaţiunea politică sub sigla căreia au candidat. Motivele invocate sunt diverse: de la nesupunerea la deciziile partidului până la descoperirea că pur şi simplu nu există potrivire între ei şi partidele lor.

Prima ruptură din Parlament a fost în interiorul ALDE. Daniel Constantin, până în primăvară copreşedinte al formaţiunii, a ajuns chiar să atace în instanţă deciziile partidului.

Danel Constantin, deputat neafiliat: Am acceptat ca în anumite judeţe să mai intre unul în plus din echipa domnului Tăriceanu şi încet, încet s-a ajuns la un anumit dezechilibru. Toate forurile de conducere până la Congres trebuie să fie constituite din echipe paritare. Despre asta este vorba. Asta nu s-a respectat.

Deputatul Daniel Constantin, rămas fără funcţiile din Guvern, a părăsit ALDE. Şi a mai convins alţi cinci colegi de partid.

Iniţiativa de redefinire a familiei în Constituţie a fost scânteia din cel mai nou partid din Parlament. USR a decis că nu susţine propunerea Coaliţiei pentru Familie, aşa că a rămas fără preşedinte, deci şi fără un deputat.

Nicuşor Dan, fost preşedinte al USR: Eu îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ţine. E o chestiune de onoare şi asta antrenează demisia mea.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva propriului Guvern a dus la excluderea unora dintre social-democraţii nesupuşi.

Victor Ponta, deputat neafiliat: Eu voi vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură. Este de departe cea mai ciudată şi cea mai urâtă situație în care mă aflu. Niciodată nu mi-a cerut cineva să votez împotriva partidului meu.

Remus Borza, deputat neafiliat: E posibil la acest moment din perspectiva acestui vot să devin la rândul meu indezirabil faţă de ALDE, incomod eram oricum faţă de partid.

Şi Opoziţia a pierdut la schimbarea Guvernului. PMP a exclus doi deputaţi care au votat moţiunea. Ei au deschis lista traseiştilor din Parlament. Au trecut oficial în barca PSD. Ce au primit în schimb?

Traian Băsescu, preşedintele PMP: Funcţii. Ştim precis de cel de la Covasna, de Goga, că i s-a oferit pentru soţia lui funcţie la Electrica sau subprefect, iar lui i s-a oferit organizaţia PSD de Covasna.

Şi liberalii au pierdut un senator, care invocă fraude la alegerile PNL din judeţul său. Aleşii care îşi părăsesc partidul nu-şi pierd mandatele, ci îşi continuă activitatea fie neafiliat, fie într-un alt grup.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri