Noile partide, la un pas de radiere

Data publicării:
radiere partide

Noua lege a partidelor politice, în urma căreia s-au înfiinţat 49 de noi formaţiuni, dă cu o mână, dar ia cu alta. Pe cât de uşor a devenit să înfiinţezi un partid, cu ajutorul a doar trei membri, pe atât de greu este pentru o astfel de formaţiune să supravieţuiască. Practic, noile partide care nu au avut candidaţi la alegerile locale în 75 de localităţi şi nici nu vor reuşi să candideze la alegerile parlamentare, vor dispărea.

Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică: „Doar trei îndeplinesc criteriul de 75 de localităţi dintre partidele noi. Practic, ca să participi într-o localitate trebuie să strângi semnături în localitatea respectivă. Dacă eşti partid nou şi nu ai filiale, este greu să-ţi strângi semnăturile.”

Celelalte 46 de partide vor da testul la alegerile parlamentare. Numărul mare de semnături de susţinere, adică 1% din totalul de votanţi, rămâne şi de această dată principala problemă.

Alin Iliescu, purtător de cuvânt PACT: „Soarta partidului este acum decisă la alegerile parlamentare, adică în câteva luni....În spatele acestei candidaturi stau acele semnături. Noi suntem una dintre formaţiunile care a contestat foarte vehement această regulă a semnăturilor necesare pentru candidatură într-un număr, spunem noi, exagerat de mare.”

Nicuşor Dan, preşedinte USB: „Legea este extrem de nedreaptă, pentru că permite partide cu trei membri dar le obligă să strângă un număr de semnături pe care un partid dintr-o comună nu poate să le strângă. Prevederile actualei legi sunt neconstituţionale.”

În aceste condiţii, partidele nou înfiinţate, mai ales cele locale, vor merge la parlamentare în alianţă.

Roxana Mihaela Vlad, preşedinte Alianţa pentru Domneşti: „Dacă nu fuzionăm prin absorbţie sau printr-o alianţă există riscul să fim dizolvaţi. Pentru parlamentare, ca ultimă soluţie, cu siguranţă, va fi să mergem spre Alianţa Noastră şi Marian Munteanu. Nu avem încotro, pentru că legea nu ne permite să mergem pe cont propriu.”

Cei care îşi propun să candideze la alegerile parlamentare trebuie să strângă 180.000 de semnături.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri