Păreri împărţite în PSD. Unii lideri locali dezaprobă ideea unor mitinguri

Data actualizării: Data publicării:
psd parada 171201_1_DECEMBRIE_PARADA_PREGATIRI_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

PSD pune la cale organizarea unor mitinguri împotriva aşa-numitului stat paralel. Numai că în acest moment sunt tabere şi păreri împărţite în PSD, relatează corespondentul Digi24 Anca Suciu.

ACTUALIZARE. Deputatul PSD de Vaslui Adrian Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă, se declară ferm împotriva organizării unor mitinguri de către partidul său. „Şi pe Ceauşescu l-au sfătuit unii să facă miting”- spune deputatul, în sprijinul poziţiei sale de a nu chema susţinătorii în stradă. Este, practic, primul social-democrat care spune, cu subiect și predicat, public, că nu este de acord cu ideea mitingurilor.

„Statul paralel îl putem defini fiecare cum dorim, dar vedem că sunt instituții sau persoane care țin să acționeze altfel decât a hotărât poporul prin votul exprimat la alegeri. Nu ies în stradă sâmbătă. Cine are de făcut miting să facă miting, pentru că eu am alte treburi mai importante. Și pe Ceaușescu l-au sfătuit unii să facă miting”, a comentat Adrian Solomon. 


Soluția mitingurilor în București și în mai multe orașe din țară pare să fie găsită de Liviu Dragnea ca să dea un mesaj de unitate a partidului după ce au ieșit la iveală tensiunile din interiorul partidului.

Tabăra liderului PSD susține că sunt 32 de filiale care sprijină organizarea mitingului, însă sunt și multe organizații încă indecise.

Liderii PSD de la București, de pildă, cred că n-ar fi o idee bună și oportună organizarea unui miting în Capitală, potrivit informațiilor Digi24. Ei se tem că vremea le-ar putea face probleme și nici nu sunt siguri că vor reuși să strângă foarte mulți oameni, având în vedere că există îngrijorarea ca nu cumva astfel de contramanifestații să degenereze în violențe.

Un alt lider care nu ar fi de acord cu ideea mitingurilor este liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, potrivit informațiilor Digi24.

În orice caz, decizia de organizare a unui miting în București va aparține Gabrielei Firea, șefa filialei locale a PSD, care ar trebui să aibă o discuție în acest sens cu Liviu Dragnea, președintele partidului.

De altfel, unii dintre şefii social-democraţi din ţară vor veni la sediul partidului pentru a vorbi direct cu Liviu Dragnea. Cu alţii, discuţiile vor avea loc la telefon.

Claudiu Manda, șeful PSD Dolj, a declarat luni că a avut duminică o întâlnire cu 7-8 lideri de filiale care au căzut de acord să organizeze un miting sâmbătă, la ora 15:00. El crede că la Craiova se vor strânge 30.000 de oameni. „Credem că e momentul ca oamenii să spună Ajunge, am înțeles, țara asta trebuie să fie o țară normală. Dl. Dragnea nu s-a împotrivit. Au fost colegi care au spus că vor să facă. A fost o discuție dacă sâmbătă sau duminică. A rămas sâmbătă”, a declarat Claudiu Manda. Întrebat despre poziția premierului, care nu a participat la aceste discuții, Manda a spus că nu are cum să o anticipeze, dar crede că nu va fi împotrivă. „Eu cred că există posibilitatea să fie un miting inclusiv la Brăila”, a declarat parlamentarul PSD, într-o aluzie ironică la locul de origine al premierului Tudose.

Întrebat despre discuțiile în contradictoriu din PSD, Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat, luni, că în PSD „e numai bine”, dar nu a negat că există puncte de vedere diferite. „În fiecare partid sunt discuții între colegi, dar asta nu înseamnă că dacă sunt discuții contradictorii lucrurile nu funcționează”, a spus fostul ministru al justiției.

În schimb, fostul ministru al apărării, Adrian Țuțuianu, președinte al PSD Dâmbovița, pare să nu fie de acord cu ideea protestului împotriva „statului paralel”.
„Eu nu am fost aseară la sediul partidului, nu știu ce decizie s-a luat. Când mă lămuresc, vă spun dacă fac miting”, a declarat el jurnaliștilor. Întrebat dacă este de acord cu un miting împotriva statului paralel, Țuțuianu s-a limitat la a spune că este de acord cu un miting care trebuie să țintească „drepturile și libertățile fundamentale”. Fostul ministru al apărării a evitat formula „stat paralel”.

Și corespondentul Digi24 în Parlament, Alina Manolache, spune că a stat de vorbă cu mai mulți parlamentari social-democrați care i-au confirmat că există divergențe în partid legate de oportunitatea organizării mitingurilor. Mai mult, unii parlamentari au spus că nu se simt reprezentați de liderii care au luat aceste decizii, duminică seara, la sediul PSD. Numai că, spune Alina Manolache, niciun parlamentar PSD nu vrea să facă declarații publice pe această temă și nici pe tema tensiunilor care există între unii lideri din partid, cum ar fi primarul Gabriela Firea și premierul Mihai Tudose.

Pe de altă parte, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, partenerul de coaliție al PSD, nu pare nici el să agreeze ideea unor mitinguri.  Tăriceanu a declarat, luni, că în opinia sa, nu este nevoie de un miting „împotriva statului paralel”, menit a fi o replică la protestele #Rezist. Detalii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri