Parlamentarii iau tot mai multe dintre atribuțiile președintelui

Data publicării:
170509_PARLAMENT_SEDINTA_IOHANNIS_06_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos

Război rece între preşedinte şi parlamentari. Aleşii au adoptat în ultima vreme mai multe legi care îi iau şefului statului din puteri. Ultima dispută: numirea şefului serviciului de Informaţii al Armatei. Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea.

 

Șeful statului este nemulțumit de faptul că directorul serviciului de Informaţii al Armatei nu mai este numit de CSAT ca până acum. Parlamentul i-a trimis la semnare un proiect prin care numirea şefului Direcției Generale de Informații a Apărării se face de către ministrul de resort doar cu avizul şi nu la propunerea CSAT.

Văd o raţiune politică din partea PSD. E destul de evident, după speţa cu ANCOM, acum speţa cu acest serviciu al Ministerului de Interne. Se încearcă din partea PSD să se elimine instituţia preşedintelui, respectiv CSAT, din anumite proceduri. E o eroare. Atâta vreme cât instituţia este una militarizată nu poate funcţiona fără aviz CSAT punct”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor nu a văzut însă eroarea din proiectul de lege şi a răspuns ironic acuzaţiilor.

Nu există serviciu secret din România care să nu fi avut şi să nu aibă o colaborare foarte strânsă cu PSD-ul. Este un partid iubit. Din acest motiv ne şi simţim foarte protejaţi. Noi nu avem nevoie să ne facem un serviciu secret, le avem pe toate”, a spus Liviu Dragnea.

În cererea de reexaminare trimisă la Parlament, şeful statului i-a criticat pe aleşi pentru că au adoptat proiectul fără dezbatere şi a atras atenţia că se modifică o serie de structuri şi atribuţii ale MApN. Parlamentarii au însă voturile necesare pentru a-i retrimite legea la Cotroceni în aceeaşi formă.

„În ultimă instanţă voi ataca eu la CCR, dar deocamdată aşteptăm să-şi revină Parlamentul şi să intre în normalitate”, a spus șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a pierdut şi alte puteri. A fost eliminat din procesul de numire a şefului ANCOM prin ordonanţă de urgenţă.

Speţa ANCOM seamănă izbitor cu speţa ordonanţei 13”, a declarat președintele.

Liderul PSD susţine însă că Executivul i-a propus preşedintelui două nume, dar Klaus Iohannis a refuzat să discute despre numire.

„Eh, aici a greșit domnul președintele pentru că Guvernul a ajuns în situaţia să adopte o astfel de ordonanţă din cauza preşedintelui”, i-a răspuns șeful PSD.

Pe rolul Parlamentului se află şi o altă lege iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu care îl scoate pe şeful statului din procesul de numire a procurorilor şefi.

„Sper să reuşim să facem un pas înainte în ceea ce înseamnă o reală independenţă a justiţiei”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Dacă se guvernează doar pentru a arăta că ei pot face orice. Asta ştim din capul locului. Nu ajută pe nimeni”, a declarat șeful statului. 

Nici măcar atribuţia de a conferi decoraţii nu mai rămâne doar a preşedintelui după ce legea privind Centenarul Marii Uniri a fost adoptată de actualul Legislativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri