Partidele, obligate să ofere date despre cum cheltuie banii de la stat

Data publicării:
parlament

Politicienii sunt de acord cu noua formă a legii, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în această săptămână.

„A pune nişte piedici în calea aflării adevărului mi se pare o chestiune care nu este în regulă. Până la urmă totul trebuie să fie foarte transparent, cetăţeanul să nu aibă niciun fel de suspiciune că se cheltuiesc banii în eu ştiu ce fel de acţiuni obscure”, a spus Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

„Este limpede pentru toată lumea că partidele n-ar trebui să-și mai ascundă activitatea sau bugetul. Este un mare avantaj pentru politicieni pentru că în acest fel pot dovedi că ceea ce se spune despre ei, ceea ce se spune despre opacitatea sau obscuritatea anumitor activități pe care le derulează în cadrul partidelor politice nu este adevărată”, a spus și Ionuț Stroe, deputat PNL.

Modificarea legii este văzută cu ochi buni şi de specialiști.

„De la bun început, partidele sunt organizaţii de interes public, primesc finanţare de la stat şi o lungă perioadă au primit şi un întreg patrimoniu, mă refer la sedii, infrastructură şi aşa mai departe.

Este un lucru pozitiv ca partidele să se deschidă mai mult înspre societate”, spune Andrei Ţăranu, politolog.

În schimb, unele organizaţii neguvernamentale atrag atenția că vor mai fi probleme. Cum refuzul instituţiilor de a oferi informaţii se rezolvă doar în instanţă, foarte mulți cetățeni sunt descurajați de acest lucru.

„Dau un exemplu care se practică în unele țări. Există o instituție administrativă, un fel de consiliu, care judecă astfel de situații și dă un verdict. O procedură mult mai simplă, foarte mulți cetățeni și chiar organizații neguvernamentale se feresc să meargă în instanță, pentru că e un loc necunoscut”, spune Ovidiu Voicu, director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Modificarea legii a fost iniţiată de 44 de parlamentari PNL şi UDMR. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri