Portret: Cine este Viorica Dăncilă, premierul desemnat al României

Data actualizării: Data publicării:
2018-01-16 Dancila PSD-3864- inquam - george calin

Preşedintă a grupului PSD din Parlamentul European şi a Organizaţiei de Femei a partidului, Viorica Dăncilă vine din judeţul Teleorman. A făcut studii în domeniul exploatării gazelor şi petrolului şi o specializare în ştiinţe politice. Întrebată dacă nu se teme că, odată ajunsă la Palatul Victoria, va avea aceeaşi soartă ca a precedenţilor doi premieri, aceasta a răspuns că este o fire optimistă. Portalul de informaţii Politico scrie, de altfel, că Viorica Dăncilă pare să fie expertă în evitarea răspunsurilor.

Originară din Roşiorii de Vede, Viorica Dăncilă a prins căderea comunismului ca profesoară la Liceul din Videle. În politică a intrat în 1996, odată cu înscrierea în PSD. A obţinut prima funcţie în partid în 2005, când a devenit preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei, şi a continuat să urce treaptă cu treaptă ierarhia până ce, în 2015, a fost aleasă şefa tuturor femeilor social democrate.

De formaţie inginer petrolist, are un master în ştiinţe politice, obţinut în 2006, când avea deja 43 de ani. Este, în prezent, la al doilea mandat de eurodeputat.

Viorica Dăncilă, premierul propus de PSD: Sunt o fire optimistă și echilibrată.

Întrebată cu ce proiecte se mândreşte de când este europarlamentar, Viorica Dăncilă a evitat să dea un răspuns.

Viorica Dăncilă: Proiectele din Parlamentul European sunt pe site. Toate raportele, toate luările de cuvânt, toată activitatea.

Ar putea să dea lecţii, în materie de evitat răspunsuri, comenta de altfel în vară, portalul de informaţii europene Politico. Într-un interviu acordat revistei Parlamentului European, Viorica Dăncilă a reuşit să nu dea niciun răspuns, apreciau jurnaliştii Politico.

Întrebată cum şi-ar descrie stilul politic în trei cuvinte, Viorica Dăncilă a avut nevoie de 39!: „Sunt trei principii care mă conduc în activitatea mea politică, pentru că ele influențează, fără îndoială, ceea ce numiți stilul meu politic. Aceste principii sunt echilibrul, inițiativa și comunicarea, deschiderea spre ideile altor persoane”.

Viorica Dăncilă nu a reuşit să dea un răspuns clar nici când a fost întrebată ce carte a inspirat-o: „Îmi place să citesc și încerc să citesc ori de câte ori găsesc timp. Și cred că ceea ce citim, în ansamblu, ne influențează”.

Tot jurnaliştilor europeni, Viorica Dăncilă le-a spus că nu are niciun model în viaţă sau în politică: „Am preferat să observ și să studiez realizările persoanelor pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele, să înțeleg punctele forte și slăbiciunile lor, să învăț din greșelile lor”, a spus deputatul european propus acum pentru conducerea Guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri