Preşedintele explică de ce nu este invitat la învestirea lui Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis declaratie cotroceni presidency

Doar ambasadorii îşi reprezintă ţările la cereremonia de preluare a mandatului de către noul preşedinte al Statelor Unite. Este precizarea pe care o face Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, doar ambasadorii acredaţi la Washinton sunt invitaţi oficial să-şi reprezinte statele la ceremonia de preluare a mandatului de către preşedintele ales al SUA Donald Trump. "Nicio delegaţie străină, cu atât mai puţin şefi de stat sau de guvern, nu este invitată oficial la această ocazie", precizează Preşedinţia. Ceea ce înseamnă că, din partea României, invitat oficial la evenimentul preluării mandatului este ambasadorul George Maior.

Precizarea vine după ce a apărut informaţia potrivit căreia Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi premierul Sorin Grindeanu sunt invitaţi la ceremoniile care au loc la Washington pe 20 ianuarie. Liviu Dragnea va pleca mâine spre Statele Unite, în timp ce Sorin Grindeanu încă nu a luat o decizie. Cei doi sunt invitaţi ai vicepreşedintelui Comisiei de organizare a evenimentelor, Elliot Broidy.

Comunicatul Administraţiei Prezidenţiale:

„În legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la participarea la ceremoniile de inaugurare a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie.

Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii Președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington.

Delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri