Președintele Iohannis, nemulțumit de Legea statutului funcționarilor

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency

Preşedintele României trimite Parlamentului spre reexaminae Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, anunță Administrația prezidențială. Șeful statului vrea ca funcționarii acuzați și cercetați pentru corupție să fie suspendați din funcție. Parlamentul a eliminat din lege paragraful care prevedea această măsură.

„Excluderea cu totul a funcționarilor publici (inclusiv a înalților funcționari publici) din sfera aplicării măsurii suspendării raportului de serviciu în cazul trimiterii în judecată (mai cu seamă pentru situația săvârșirii unor infracțiuni care au legătură cu funcția deținută) generează multiple efecte negative. Pe de o parte, prin această măsură legislativă se creează, fără nicio justificare obiectivă, o situație unică în ansamblul reglementărilor privind exercitarea funcției publice.

Pe de altă parte, considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecție a instituției publice se vulnerabilizează însăși autoritatea publică, iar norma preconizată pare a avea în vedere, mai degrabă, protejarea funcționarului public trimis în judecată aflat într-o asemenea ipoteză, decât protejarea funcției publice, în general”, se arată în motivarea care însoțește textul.

Președintele invocă o decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia este normal ca un funcționar cercetat pentru corupție să fie suspendat din funcție până în momentul în care instanța dă o soluție, pentru că instituția trebuie protejată.

Inițiatorii acestui proiect de lege, mai mulți senatori UDMR și PSD spun că vor să înlăture o discriminare între personalul contractual și funcționarii publici, astfel că suspendarea raporturilor de serviciu  devine opțională, se poate face dacă instituția respectivă dorește.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri