Prima declaraţie a premierului propus, Sorin Grindeanu

Data actualizării: Data publicării:
161228_PSD_GRINDEANU_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Grindeanu, propus pentru funcţia de premier, spune că l-a rugat pe Liviu Dragnea să-i stea alături pentru punerea în aplicare a programului de guvernare, despre care spune că este foarte clar şi, în acelaşi timp, complex. Lucru care se va întâmpla dacă preşedinteel Klaus Iohannis acceptă nominalizarea.

Sorin Grindeanu: „Câteva cuvinte o să spun. În primul rând le mulţumesc colegilor mei pentru votul de astăzi din Comitetul Executiv Naţional. E o mare responsabilitate şi simt în spate această responsabilitate. Nu doar a votului pe care l-am primit azi din partea colegilor meri, ci a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să-l punem în practică. Am avut, dacă se poate spune aşa, o rugăminte în faţa colegilor din Comitetul Executiv Naţional, dar în primul rând o rugămite faţă de preşedintele partidului, faţă de domnul Liviu Dragnea de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa şi cel care a făcut acest program de guvernare, pentru a ajuta la implementarea acestuia. E şi un lucru simpolu, pentru că e un program foarte clar, pe etape. Dar, totdată, e şi complicat, fiind un program complex care se referă la foarte multe aspecte, la aproape toate aspectele vieţii noastre. De aceea a fost această rugăminte de a-mi fi tot timpul alături şi, sigur, de a mă ajuta dacă, dacă!, dacă această propunere va fi acceptată de domnul preşedinte Iohannis.”

Pe 22 decembrie, atunci când numele său era vehiculat în presă ca unul dintre posibilele variante de prim-ministru, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş susţinea că nu este interesat. „Eu am o declarația când am devenit președinte al CJ Timiș, am repetat-o și insist. Nu voi pleca într-un post de ministru”, declara Sorin Grindeanu pentru presa locală. Acum spune că în urmă cu câteva zile vorbea despre faptul că nu îşi doreste să intre în Guvern în acerl moment. Însă momentul s-ar fi schimbat şi are o responsabilitate de îndeplinit faţă de cei care au votat PSD pe 11 decembrie.

Liviu Dragnea: Eu sper să aibă puterea, să aibă capacitatea şi încrederea în el să ducă la capăt acest program de guvernare. Va avea sprijinul meu total.

Reporter: Domnule Grindeanu, pentru că aţi spus destul de insistent că nu vreţi să fiţi ministru, nu vreţi să fiţi premier. Cum de v-aţi răzgândit?

Liviu Dragnea: Câteodată nu e chiar după ei, aşa... Câteodată trebuie să dai partidului înapoi din ceea ce ai primit ca susţinere şi demnităţi.

Sorin Grindeanu: Declaraţia mea a fost că nu doresc să intru în Guvern în acel moment. Dar eu înţeleg momentul. Şi sunt de 20 de ani membri în PSD. Tot timpul trebuie să simţi şi responsabilitatea oamenilor care cred în tine. Tocmai de aceea am început astăzi cu mulţumiri pentru votul din Comitetul Executiv şi mai ales cu mulţumiri şi cu responsabilitate pentru votul românilor pentru programul nostru de guvernare şi pentru PSD.

Sorin Grindeanu dă de înţeles că, dacă va fi prim-ministru, nu va ieşi din cuvântul partidului în nicio ocazie. Şi recunoaşte că este subordonatul lui Liviu Dragnea, în timp ce şeful PSD spune că acea comisie a partidului care va supraveghea activitatea Guvernului va fi înfiinţată imediat după instalarea noului cabinet.

Reporter: Sunteţi dispus, sunteţi deschis să semnaţi un pact de coabitare cu preşedintele Klaus Iohannis, dacă şeful va cere acest lucru? Şi a doua întrebare – dacă dumneavoastră vă veţi alege cabinetul de miniştri?

Sorin Grindeanu: Vreau să vă spun ceva. Cu ce am început. Cu responsabilitatea. Eu nu voi face mişcări în Guvern şi mişcări politice fără colegii mei. Cei care mi-au dat astăzi votul, ei trebuie să decidă, împreună... Împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. Deci lucrurile nu cred că intră în această logică.

Reporter. Va fi, aşadar, o relaţie de subordonare între dumneavoastră şi domnul Dragnea?

Sorin Grindeanu: Este o relaţie de subordonare. Domnul Dragnea este preşedintele PSD. E simplu.

Liviu Dragnea: Vreau să încercăm, începând de astăzi, în toţi anii care vor urma, să ne întoarcem la nişte adevăruri care în mod deliberat au fost ascunse sau duse în derizoriu. Există o relaţie de subordonare între Guvern şi Parlament. Guvernul trebuie să dea socoteală Parlamentului. Asta nu trebuie uitat. Parlamentul nu va mai fi anexa Guvernului. Ca să ne înţelegem.

Reporter: Aţi vorbit de o comisie de monitorizare, a partidului, a actului de guvernare. V-a mai exista acea comisie?

Liviu Dragnea: Categoric! Categoric, pentru că nu ne jucăm.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri