Dan Andronic, audiat în comisia parlamentară privind alegerile din 2009

Data actualizării: Data publicării:
170522_COMISIE_ANCHETA_ALEGERI_2009_02_INQUAM_PHOTOS_George_Calin
Foto: Inquam Photos/George Călin

Senatorii şi deputaţii care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 au început, luni, audierile, cu jurnalistul Dan Andronic. El este cel care a declanşat întregul scandal în spaţiul public, după ce a dezvăluit că, în urmă cu opt ani, în noaptea celui de-al doilea tur de scrutin, acasă la Gabriel Oprea s-au întâlnit şeful şi adjunctul SRI, dar şi procurorul general de la acea vreme.

170522_COMISIE_ANCHETA_ALEGERI_2009_02_INQUAM_PHOTOS_George_Calin
Foto: Inquam Photos/George Călin

ACTUALIZARE 10:00 Jurnalistul Dan Andronic a declarat luni, înainte de audierea din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că va oferi mai multe detalii pentru a face un tablou mai complet cu privire la noaptea scrutinului, el ţinând să precizeze că nu vrea să fie „un serial memorialistic”, ci „un efort de vidanjare”.

„Voi da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-am menţionat în scris. Nu sunt date noi, este un tablou mult mai complet, nu am aflat nimic între timp sau chiar dacă am aflat, până la urmă nu acesta este obiectul audierii nici de aici, nici de la Parchet, ci să povestesc experienţa mea”, a afirmat Dan Andronic, citat de News.ro.

El a susţinut că obiectivul comisiei este „destul de ambiţios”, în condiţiile în care şi-a propus să stabilească dacă alegerile prezidenţiale din 2009 au fost fraudate.

„Mi-e foarte greu să vă spun acum dacă poate face lumină sau nu, obiectivul este destul de ambiţios, să vorbeşti de fraudarea alegerilor la opt ani de la producerea lor e uşor cam complicat să dovedeşti. Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezenţa doamnei Kovesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI şi a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea”, a completat jurnalistul.

„E vorba de un context, eu l-am intitulat operaţiunea «Noi suntem statul», este vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente şi întâmplări, nu am început cu această experienţă personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic. Nu m-am gândit niciun moment să îmi scriu memoriile, ci pur şi simplu să încercăm, dacă vreţi, un efort de vidanjare”, a afirmat el.

Dan Andronic a susţinut că „audierile nu au valoare penală, ci politică, peste tot în lume aceste lucruri sunt publice”. 

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi-a început luni activitatea, primul audiat fiind jurnalistul Dan Andronic, de la ale cărui dezvăluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni şi şefi ai unor instituţii publice în scrutinul de acum 8 ani.


Parlamentarii nu renunţă la ideea de a lămuri ei înşişi misterul alegerilor prezidenţiale din 2009, câştigate seara de Mircea Geoană şi a doua zi de Traian Băsescu. Luni, comisia specială de anchetă parlamentară ar urma să facă primele audieri.

Investigaţia parlamentară, precum şi cea pornită de procurori au pornit de la afirmaţiile jurnalistului Dan Andonic. Acesta susţine că în seara scrutinului, oameni importanţi din justiţie şi serviciul român de informaţii ar fi discutat rezultatul alegerilor acasă la un politican.

La comisia de anchetă sunt așteptați Dan Andronic, Ana Maria Pătru (fosta șefă a Autorității Electorale Permanenent) Dan Şova (fost senator) și Viorel Hrebenciuc (fostul șef al campaniei lui Mircea Geoană).

La următoarele ședinte ale comisiei vor fi invitați și Traian Băsescu și șefii săi de campanie, Vasile Blaga și Adriean Videanu.

Deputații și senatorii vor să discute și cu șeful STS, Marcel Opriș, cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, precum și cu contracandidatul lui Traian Băsescu din 2009, Mircea Geoană.

„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi pirmul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, declara recent preşedintele comisiei de anchetă, senatorul PSD Mihai Fifor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri