Proiect. Comercianții de miere, obligați să spună țara de origine

Data actualizării: Data publicării:
miere

Comercianţii de miere vor fi obligaţi să afişeze ţara de origine a produsului şi dacă acesta este 100% natural. Senatul a votat un proiect care introduce aceste obligaţii în Legea apiculturii, dar votul final îl va da Camera Deputaţilor.

Iniţiatorii spun că România este „invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică". Ţara noastră este cel de-al patrulea producător de miere din Europa, după Germania, Franţa şi Ungaria.

„În ultima perioadă au început să circule în mediul virtual tot mai multe informaţii despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanţuri de magazine. Mierea este un produs uşor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole, însă mai grav este când consumatorul este înşelat prin comercializarea unui produs care conţine sau nu miere, alături de glucoză industrială obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi.

Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii şi este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale şi poate pune în pericol sănătatea. În România ar exista preţuri corecte la miere, dacă nu ar intra miere la jumătate de preţ din alte ţări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, iniţiem măsuri de stopare a amestecului mierii româneşti cu tot felul de falsuri care vin din import", se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri