Proiect PSD. Pe ce teme nu mai poate convoca președintele un referendum

Data actualizării: Data publicării:
Plenul Parlamentului_170104_PLEN_CABINET_GRINDEANU_13_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Un deputat PSD vrea să taie din drepturile preşedintelui României. Are un proiect de lege care îi interzice şefului de stat să convoace referendumuri despre teme care trebuie reglementate de Parlament. Mai mult, referendumul „în interes național” convocat de președinte va avea doar rol consultativ, potrivit proiectului inițiat de Eugen Nicolicea și alți trei social-democrați.

 

O dezbatere pe acest proiect, care nu a fost încă depus la Senat, a avut loc în această dimineață. La dezbatere au participat doar parlamentari de la PSD, PNL și USR. Opoziția a declarat că nu este de acord cu acest proiect. PNL a avertizat că dacă el va fi depus la Parlament, formațiunea va sesiza Curtea Constituțională.

Inițiativa legislativă arată că nu pot face obiectul referendumului „problemele care, potrivit art. 148 din Constituţie, nu pot fi supuse revizuirii; problemele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei; probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care potrivit art. 74 (2) din Constituţie nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor”.

Art. 148 din Constituţie se referă la aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene și adaptarea la legislația europeană.

De asemenea, nu se poate organiza un referendum dacă „textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului şi dacă textul propus contravine dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţia, drepturile omului şi preeminenţa dreptului – statului de drept)”.

Propunerea mai prevede că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatriu.

Totodată, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional iar rezultatul acestuia este consultativ.

„În cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate”, se mai arată în textul proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, ci numai un referendum consultativ”.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu, Iulian Iacomi.

Proiectul de lege survine în contextul în care Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea unui referendum pe justiţie. În 13 februarie, Parlamentul a adoptat avizul în legătură cu referendumul. În 14 februarie, preşedintele declara că va anunţa „în zilele următoare” data la care va fi organizat referendumul pe justiţie, precum şi întrebarea de pe buletinul de vot.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 7 martie, că nu a abandonat ideea referendumului privind justiţia, dar a „lăsat-o mai uşor” momentan, având în vedere că societatea s-a exprimat deja clar prin protestele din ultima perioadă, arătând că doreşte continuarea luptei anticorupţie.

Surse: Digi24, News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri