Mihai Fifor și Gheorghe Șimon, noii miniștri la Apărare și Economie

Data actualizării: Data publicării:
170912_COTRO_FIFOR_SIMON_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Mihai Fifor și Gheorghe Șimon au depus, marți după-amiază, la Palatul Cotroceni, jurământul și au devenit noii miniștri la Apărare, respectiv Economie, în urma unei scurte ceremonii.

Actualizare 15:00. Mihai Fifor și Gheorghe Șimon au depus jurământul la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie care a durat câteva minute. Președintele Klaus Iohannis nu a făcut declarații.

Actualizare 13:30. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funţie a noilor miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor, respectiv Gheorghe Şimon. Ceremonia de depunere a jurământului este programată pentru ora 15:00 la Palatul Cotroceni.

Actualizare 12:15. Liviu Dragnea confirmat informațiile apărute anterior printr-o ironie: „Așa cum ați aflat dinaintea noastră...”, le-a spus el jurnaliștilor, afirmând că decizia numirii a fost luată de comun acord cu prim-ministrul.

Este un om responsabil”, a continuat el, adăugând că în timp ce Fifor a condus portofoliul Economiei a lucrat îndeaproape cu Ministerul Apărării.

Totodată, Gheorghe Șimon a fost propus ca ministru al Economiei. Despre acesta, Dragnea a spus că „Gheorghe Șimon are o experiență foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD și o experiență în economia reală. Este inginer, are toate argumentele pentru a fi un bun ministru”.

Dragnea a mai spus că l-a sunat luni seară pe președintele Klaus Iohannis, împreună cu premierul Mihai Tudose, pentru a-l anunța care sunt propunerile PSD la ministerele Apărării și Economiei.

Președintele, de principiu, a agreat aceste propuneri. Aseară nu a avut o reacție de respingere. A spus aseară că trebuie să se închidă rapid situația”, a întărit Dragnea.

Președintele PSD a mai anunțat că Adrian Țuțuianu nu va rămâne președintele comisiei de control a SRI, în locul lui urmând să fie numit Claudiu Manda.


Actualizare 11:00. Mihai Fifor este noul nume vehiculat să preia Ministerul Apărării, actual ministru al Economiei. În locul său la Ministerul Economiei ar urma să vină Gheorghe Șimon.

Mihai Fifor este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Liviu Dragnea. El este și președintele Consiliului Național al PSD, dar și fost președinte al comisiei parlamentare pentru alegerile prezidențiale din 2009.

În 2015, președintele Klaus Iohannis a refuzat instalarea lui Fifor la Transporturi pe motiv că nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării unui domeniu așa de complex. 


Actualizare 10:00. Răsturnare de situație cu privire la numele vehiculate pentru portofoliul Apărării. Lista scurtă nu mai stă în picioare la această oră. După discuțiile la vârful PSD a apărut un nou nume, membru al partidului. Din informațiile Digi24, este vorba despre un bărbat. Rămâne de văzut, pentru că ar exista tensiuni cu privire la această numire între președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose.


Favorit ar fi deputatul Mihai Weber, şeful comisiei pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe. Acesta susţine însă că nu îşi doreşte funcţia deoarece este implicat în proiecte politice pe care vrea să le termine.

Ion Mocioalcă, secretarul comisiei de apărare, se află şi el printre favoriţi. Acesta este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare şi ar fi cel care a mediat recenta împăcare dintre Liviu Dragnea şi fostul premier Sorin Grindeanu.

Un alt deputat care ar putea prelua conducerea MApN este Gabriel Vlase. El este doctor în ştiinţe militare la Academia Naţională de Informaţii şi a condus şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care a fost respinsă ordonanţa de urgenţă 13.

Pe listă se află şi numele lui Georgian Pop, absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii. Acesta a condus în legislatura trecută Comisia pentru controlul SRI.

Premierul Mihai Tudose a anunţat în urmă cu două săptămâni că a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de ministru al Apărării şi că a propus ca interimatul la MApN să fie asigurat de către vicepremierul Marcel Ciolacu. Şeful Executivului a subliniat că „sunt bani pentru salarii”, dar „cineva” din MApN „a avut imaginaţie”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri